2024. 05. 16. Csütörtök Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Havonta kétszázezer ember szenved benne

2016. június 5., vasárnap 17:24, frissítve: vasárnap 18:09

Népbetegségnek számít Magyarországon a depresszió. Havonta kétszázezer ember szenved a betegségben, van, aki úgy, hogy nem tud róla, ezért orvoshoz sem megy. A nem kezelt betegek 18 százaléka lesz öngyilkos.

A fővárosi Nyírő Gyula Kórház pszichiátriájának kétszáz ágyára három-négyezer beteg jut évente. A depresszió a legsúlyosabb esetben öngyilkossággal végződik. Gyógyszeres kezelés nélkül más, maradandó betegségeket okozhat.

„Nagyon gyakran cukorbetegség, magas vérnyomás, szív-ér rendszeri betegségek alakulnak ki. A nem kezelt depresszió a szív-ér rendszeri megbetegedések ugyanolyan erős rizikófaktora, mint a dohányzás és a magas vérnyomás” – mondja Rihmer Zoltán pszichiáter.

A szakirodalom szerint minden ember életében legalább egyszer depresszióba esik. A rosszkedvvel és levertséggel járó betegséget sokan eltitkolják, mert féltik a munkahelyüket.

„Egy húszfős munkáltatónál minden ötödik-hatodik ember szembenézhet depresszióval. Tehát minden vezetőnek és HR-esnek fontos ezzel foglalkoznia” – véli Kovács Ágnes HR-igazgató.

A depresszió népbetegségnek számít Magyarországon, évente százezren kerülnek vele pszichiátriára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!