2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Havi 36 ezerből élnek az ország legszegényebb falujában

2016. december 24., szombat 12:24, frissítve: vasárnap 11:30

A Borsod megyei Csenyétén nincs gáz és vezetékes víz. A 400 fős településen négy ember kivételével mindenki közfoglalkoztatott.

Csenyéte egy 400 lelkes zsákfalu Abaújban. Havi 36 ezer forintból élnek errefelé az emberek. Hivatalosan ez Magyarország legszegényebb települése.

„– Önök miből élnek?
– Most miből? Sajnos a járadékból. (…)
– Mennyit kapnak egy hónapra?
– Hát, én a családit kapom, a 48-at, meg a 22 ezer 800 a járadék” – mondta a Látótér stábjának az egyik helybéli asszony.

A szoba-konyhás házban hatan laknak. A hősugárzó és a tévé mementó, az áramot régen lekapcsolták. Gáz és vezetékes víz nincs a faluban.

Tűzifát a közmunkások rakják, minden családnak jut belőle egy-egy köbméter. A közmunkások tulajdonképpen a saját segélyüket viszik házhoz, hiszen a faluban négy ember kivételével mindenki közfoglalkoztatott.

Az óvodába 53-an járnak. A csenyétei gyermekek többsége az általános iskolát sem fejezi be, érettségiről vagy diplomáról nem is álmodnak.

„– Átlagban olyan hat osztály, ami megvan az embereknek.
– És utána? Abbahagyják?
– A lányok szülnek. A fiúk pedig, hát ugye, 16 éves kortól valamilyen szinten el tudnak kezdeni dolgozni” – mondta Kéri Diána, a Biztos Kezdet Ház vezetője.

A faluban csak alsó tagozat van, a nagyobb diákok a 10 kilométerre lévő Baktakékre járnak iskolába. Autója alig van valakinek, a busz kora reggel és este jár. Így jobb híján marad a gyaloglás, vagy Kótai Lászlót kérik meg a fuvarra. Ő az egyike annak a négy polgárnak, aki nem közmunkás. Ő a falugondnok havi 120 ezer forintért.

„– Megpróbáljuk együtt megoldani ezeket a problémákat, hogy mindenki eljusson oda, ahova kell. Hát sok melóval jár…
– Szeret segíteni?
– Igen, szeretek, meg próbálok is mindenkin segíteni” – mondta a férfi.

A háziorvos nigériai. 26 éve él Magyarországon. Azt mondja, hogy a szegénység együtt jár a betegséggel.

– Szokták kérni öntől, hogy »ó, doktor úr, ezt ne írja fel, mert ez túl drága nekünk«?
– Gyakrabban kérik, igen, hogy ha nincsen pénze, akkor adok lázcsillapító injekció – nyilatkozta John Dunmade.

Az egykori tejcsarnokot néhány éve megvette az evangélikus egyház. Kéthetente tartanak benne istentiszteletet. Buday Barnabás tíz éve szolgál Borsodban, Budapestről költözött a megyébe. Csenyétével meggyűlt a baja. „Amire én szoktam haragudni, hogy nagyon könnyű megbélyegezni ezeket az embereket, persze hogy lopnak, csalnak, hazudnak, hát úgyis cigányok, romák, ez így van, de ha valaki ebben nő fel, óriási hátránnyal indul” – fogalmazott az evangélikus esperes.

Ma a létminimum közel 90 ezer forint Magyarországon. 50 ezer forinttal több, mint amennyiből a csenyéteiek élnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!