2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Hatékonyabb lehet a jégesők megelőzése

Hatékonyabb lehet a jégesők megelőzése azzal, hogy új központi számítógépet kapott az Országos Meteorológiai Szolgálat. A gép lehetővé teszi, hogy gyorsabban és pontosabban jelezzék előre a zivatarokat, így a jégkár-mérséklő rendszer is jobban kihasználható, minden jégesőt ugyanakkor nem lehet kivédeni.

  • Hatékonyabb lehet a jégesők megelőzése

Már bekapcsolták az Országos Meteorológiai Szolgálat új, központi szuperszámítógépét. Az Apolló teljesítménye az előző gép ötszöröse, amivel a meteorológusok egyre gyorsabban és pontosabban dolgozhatnak.

„Lényegesen gyorsabban állnak elő az előrejelzési produktumok számunkra, és így egyben lehetővé teszik azt is, hogy naponta többször futtassuk ezeket az időjárás előrejelző modelleket, másrészt pedig a veszélyes időjárási jelenségek és események előrejelzése lényegesen nagyobb időelőnnyel már megtörténhet” – ismertette az OMSZ elnöke, Radics Kornélia.

Ennek az időelőnynek az országos jégkár-mérséklő rendszer használatánál is nagy jelentősége lehet. A védelmet biztosító ezüst-jodid kristályokat ugyanis legalább két órával a vihar előtt el kell kezdeni a légkörbe párologtatni ahhoz, hogy a jégkár megelőzhető legyen. A jégkár-mérséklő rendszer májusban készült el, az Agrárgazdasági Kamara főigazgatója szerint máris bizonyított.

„Az eddigi statisztikáink alapján azt tudjuk mondani, hogy a lejelentett jégkárok azok visszaestek a tavalyi szint alá, a tavaly előtti szint alá. Úgyhogy azt gondoljuk, bár ez statisztikailag még nem kimutatható és azért ez egy hosszabb elemzési időszakot igényel, de azt látjuk, hogy a rendszer beváltotta a reményeinket” – értékelt Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint májusban és júniusban rekord számban fordultak elő olyan zivatarok, amelyek általában a jégesőket is okozzák. Mindet nem sikerült kivédeni: júniusban Csongrád Bács-Kiskun  és Békés megyében is jelentős kárt tett a jég.

„Itt a mögöttünk lévő napraforgótábla gyakorlatilag látjuk, hogy teljesen megsemmisült, valamint van itt repce, amit véleményem szerint nem szükséges kombájnozni mert teljes mértékben a termést kiverte” – mutatta Csanádapáca polgármestere, Oláh Kálmán.

A szatymazi barackosban pozitív tapasztalatokról számolt be az egyik gazda. „Az idén mondhatjuk azt, hogy nem volt jég, ami az elmúlt 10 évben azért abszolút nem volt jellemző. Minden évben kaptunk valamilyen mértékű jeget, ami sok esetben nem okozott kárt, csak volt. De az idén ezek a jegek is mondhatom azt, hogy megszűntek itt, a mi területünkön” – fogalmazott.

Az országos jégkár-mérséklő rendszer működtetése évente 1,5 milliárd forintba kerül, amit a kárenyhítési alapból finanszíroznak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!