Határozat mondhatja ki: drága és felesleges volt

PR, 2012. május 17., csütörtök 09:10, frissítve: csütörtök 09:15
Elfogadta a magán-nyugdíjpénztári rendszer visszásságairól szóló jelentést a kormány, így országgyűlési határozat mondhatja ki, hogy drága és felesleges volt a rendszer bevezetése és működtetése.
Mint azt korábban megírtuk, csaknem 6 milliárd forintos mínuszban zártak tavaly a magánnyugdíjpénztárak.

A dokumentumból kiderül, hogy a legtöbb esetben multinacionális hátterű pénztárak 12 év alatt 850 milliárd forinttal rosszabb eredményt értek el, mint amennyit állampapírokba fektetve produkált volna a rendszer. Ebből az összegből 10 év alatt 50 százalékkal magasabb gyest vagy gyedet, vagy 20 százalékkal nagyobb családi pótlékot lehetett volna kifizetni.

Mint azt megírtuk, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) múlt heti sajtóbeszélgetésén elhangzott, hogy az öt legnagyobb pénztár tízéves tevékenységét átvilágító Kehi-vizsgálat megállapította: a kötelező magánnyugdíjpénztárakat működtető magántársaságok a pénztártagokat megkárosítva jártak el és pazarló módon gazdálkodtak. Az is kiderült, hogy a pénztárak rossz teljesítménye mögött gyakran bűncselekmények állnak, sőt azok minősített esete, a bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette sem zárható ki.

Május 12-én a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy napokon belül nyomozás indulhat három magánnyugdíjpénztárral – az Aegonnal, az AXA-val és az Erstével – szemben a Kehi feljelentése nyomán.

Forrás: Hír TV, Magyar Nemzet
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés