2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Határon túlról a halottak is szavazhatnak

2015. október 15., csütörtök 22:10, frissítve: csütörtök 23:12

Visszaélésre ad módot a határon túli magyarok levélszavazása – ismerte el a Választási Iroda vezetője és a Fidesz szakpolitikusai is egy szakmai konferencián. A külhoni magyarok névjegyzékét csak tízévente frissítik, a Választási Iroda pedig nem tudja ellenőrizni, ha időközben egy szavazó meghal.

A határon túli magyarok névjegyzéke ad módot választási visszaélésre – mondta a Political Capital elemzője az általuk szervezett konferencián. A jelenlegi szabályok szerint a listát tízévente frissítik, addig automatikusan elküldik a szavazólapot a névjegyzékben szereplőknek, akkor is, ha az illető időközben meghalt. Ha az elhunyt nevében más szavaz, szinte lehetetlen leleplezni a csalást – mondja az elemző, amit a kormánypártok szakpolitikusa sem vitat.

„A magyar állampolgárok tekintetében arról meg kell tudni győződni, hogy ők valóban választásra jogosultak, életben vannak és a választásokon való részvételük ilyen formán a regisztráció útján biztosított” – fogalmazott Gulyás Gergely.

A politikus szerint a Nemzeti Választási Irodának kell technikai megoldást találnia a határon túliak névjegyzékének ellenőrzésére. Az iroda vezetője elismerte, hogy indokolt a választási eljárási törvény felülvizsgálata.

„Elképzelhető, hogy valamilyen módosítást kitalálunk, illetve javasolunk a törvényalkotónak. Például azt, hogy eddig tízévenként volt az, ha valaki tíz éven keresztül nem szavaz és nem jelentkezik, akkor automatikusan törlődik a névjegyzékből. Elképzelhető, hogy ciklusonként kellene ezt megismételni” – fejtette ki Pálffy Ilona.

A törvény kimondja, hogy két választókerület lakosságszáma között nem lehet 20 százaléknál nagyobb különbség. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke úgy látja: ahogy a korábbiban, úgy az új választási rendszerben is sérül a lakosságarányos kerületi felosztás. Bárándy Gergely szerint a Fidesz a kerületek határait a saját politikai érdekei alapján rajzolta újra a 2014-es parlamenti választás előtt.

„Pár mandátumot is jelenthet ez a fajta felosztás a jobboldalnak. Az is érdekes, hogy néhol vannak ilyen furcsa súlyzószerű választókörzetek, ahol a kettő közti kapcsolatot egy vékony mezsgye biztosítja. És hát rossz nyelvek szóltak arról is, hogy ezeknek a kijelölése bizonyos listák alapján történt meg” – mondta el Bárándy Gergely.

A választási eljárási törvényt az Alkotmánybíróság vizsgálja, a jogszabályt módosítani csak akkor lehet, ha az alkotmánybírósági eljárás lezárult.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!