2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Hatalmi koncentrációtól tart a Jobbik

2016. május 23., hétfő 15:45, frissítve: hétfő 19:09

Cáfolták a kormánypárti képviselők, hogy fideszes hatalmi harc miatt került parkolópályára a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központról (TIBEK) szóló törvényjavaslat. A tervezet szerint a terrorelhárítási csúcsközpont a Belügyminisztérium alatt működne, a Magyar Nemzet információi szerint azonban Lázár János inkább a Miniszterelnökség alatt látná szívesen. Gulyás Gergely azt mondta, az új terrorellenes szerv a BM alatt fog működni, az erről szóló törvényjavaslatot pedig még ebben az ülésszakban elfogadják.

A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központról szóló törvényjavaslatot múlt héten tárgyalta volna a törvényalkotási bizottság, azonban a téma váratlanul lekerült napirendről. A Magyar Nemzet írt arról, hogy a javaslatcsomag Lázár János miatt került parkolópályára, a kancelláriaminiszter ugyanis azt szerette volna, ha az új terrorelhárítási csúcsközpont nem a Belügyminisztérium, hanem a Miniszterelnökség alatt működik majd.

A Jobbik nem támogatja a módosítást, szerintük ugyanis a TIBEK-kel túl erős lenne a Miniszterelnökség jogköre. „Hogyha a Belügyminisztérium alá tartozó összes hatóság, titkosszolgálatok adatbázisa egy az egyben átkerülne a Miniszterelnökséghez, amely egyébként a hírszerzést felügyeli, akkor létrejönne az a hatalmi bázis, hatalmi koncentráció, amelyet az előző ciklusban maga Kövér László torpedózott meg az elhíresült NIBEK kapcsán. Önök eljátszották a bizalmat, amelyet egyrészt elvárnak Magyarország lakosságától, és eljátszották azt a bizalmat, amelyet elvárnak az ellenzéki pártoktól” – mondta Mirkóczki Ádám az Országgyűlésben.

Csak a törvényalkotási bizottságra és az ezt követő újabb vitára vár a kormány az új terrorellenes szerv létrehozásával – közölte viszonválaszában a Belügyminisztérium államtitkára. Kontrát Károly szerint nincs hatalmi harc a háttérben. „Ami a hatalmi harccal kapcsolatos megállapításait illeti, azokról szeretném elmondani, hogy minden alapot nélkülöznek. A kormánynak az a célja, hogy olyan javaslatot fogadjanak el, amely a magyar emberek, Magyarország biztonságát szolgálják” – válaszolta az államtitkár.

A belviszályt a Fidesz frakcióvezető-helyettese is tagadta. Gulyás Gergely, aki egyben a törvényalkotási bizottság elnöke is, azt mondta, hogy csak technikai módosításra vár a javaslat, s a terrorelhárítási csúcsközpontnak a Belügyminisztérium alatt van a helye.

– Nincs hatalmi harc, és nincsen parkolópályán a TIBEK-törvény. A törvényalkotási bizottság következő ülésén ezt megtárgyaljuk, és június 13-áig egészen biztosan elfogadjuk. Technikai részletek tekintetében vannak csak kérdések, a törvény egészét nem csupán a kormány és a kormánypárti frakciók, de még az ellenzéki frakciók mindegyike is támogatja.
– Belügyminisztérium vagy Miniszterelnökség? Melyik alatt működhetne?
– Egyértelműen a Belügyminisztérium alatt fog működni.

A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ létrehozásáról szóló javaslat ügyében egyébként példátlan egyetértés van a pártok között.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!