2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

„Hát nem sokan nyitottunk cukrászdát Bécsben”

2016. szeptember 8., csütörtök 11:33, frissítve: péntek 09:38

Nincs esélye a magyar gazdaságnak az Európai Unión kívül – ebben egyetértettek a Liberális Magyarországért Alapítvány szerdai vitájának résztvevői. A részletekben azonban komoly viták voltak. Az LMP szerint komoly összegeket tesznek el a kormánypárti politikusok az uniós pénzekből, a Jobbik szerint pedig a pénz nagy része a multicégeknél köt ki.

Nincs jövője a magyar gazdaságnak az Európai Unión kívül – ebben egyetértettek az ötpárti vita résztvevői, a miértekről már volt vita közöttük.

„A magyarság köreiben azért igen romantikus várakozások voltak jelen az uniós tagságot illetően, és hát, mint látjuk, nem nagyon sokan nyitottunk cukrászdát Bécsben” – jegyezte meg Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője. A politikus szerint 12 év tagság után még mindig nem készült hiteles mérleg Magyarország uniós tagságáról. Z. Kárpát Dániel szerint Vona Gábor ezért vetette fel egy esetleges népszavazás kérdését. „Miközben a magyar kis- és közepes vállalkozások viszik alkalmazás tekintetében a hátukon az országot, ezek az érintett multicégek bizonyos szegmensekben 10 százalék alatti arányban veszik ki a részüket mindebből” – hívta fel a figyelmet Z. Kárpát.

„Az, hogy a Jobbik mit gondol erről, az kevésbé érdekes, az jobban izgat engem, hogy a Fidesz mit gondol erről” – mondta Mesterházy Attila. Az MSZP országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy a közelmúltban Lázár János kancelláriaminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő is az unióból való kilépésről beszélt. A szocialista politikus szerint Magyarország egyértelműen az uniós tagság nyertese. „A különböző statisztikák alapján Litvánia után, ha jól emlékszem, Magyarország a legnagyobb haszonélvezője az EU-s transzfereknek. Ez azt jelenti, hogy a Marshall-segély óta nem volt akkora transzfer, ami egy országnak a fejlődését, felzárkózását tudta volna segíteni” – húzta alá.

„Ugye, a kérdés az, hogy van-e jövője az Európai Unión kívül a magyar gazdaságnak. Hát, a válasz az, hogy persze van, csak a kérdés az, hogy milyen.” Az LMP frissen megválasztott frakcióvezetője szerint az uniós pénzek nagy részét ellopják, a tőke szabad áramlása pedig elősegíti az offshore burjánzását is. „A vállalkozónak alvállalkozója, még alvállalkozója, és aki a legvégén megvalósítja a programot, az már éhbérért dolgozik és elviszik fölüle a pénzeket. Tehát itt számos nagyon ügyes trükköt és csatornát talált ki a kormány, hogy hogyan lehet az európai uniós pénzeket magánzsebekbe csorgatni” – vélekedett Schmuck Erzsébet.

„Ez a kormányzat volt, amelyik először kezdeményezett Magyarország EU-s tagsága óta parlamenti vitanapot arról, hogy nézzük meg, hogy hogyan állnak a számok, a ’07–’13-as zárást követően” – jegyezte meg Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség helyettes vezetője továbbá leszögezte: a magyar gazdaságnak az EU-n kívül nincsen jövője. Csepreghy Nándor cáfolta, hogy multicégek zsebelnék be az uniós pénzek nagy részét. „Az a vállalat, amely 250 főt foglalkoztat, nem kaphat uniós támogatást, az a vállalkozás amelynek 50 millió eurót meghaladja az éves árbevétele, nem kaphat. Az összes Magyarországon működő nagyvállalatra ez igaz, tehát a 2007–13-as időszakban nincs olyan multinacionális nagyvállalat Magyarországon, amelyik európai uniós támogatást kapott volna” – tette hozzá Csepreghy.

A házigazda Liberálisok gazdaságpolitikusa arról beszélt, hogy Magyarország összeroppanna az uniós pénzek nélkül. Bodnár Zoltán elmondta azt is: az unió problémáinak nagy része abból fakad, hogy még mindig kevesebb Európa van, mint kellene.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!