2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

„Hát ide a f*szba minek a múzeum?” – Karcagra kerül a sámándob

2017. április 2., vasárnap 13:30, frissítve: vasárnap 14:39

A karcagiak és a kazahsztániak kapcsolatát erősíti majd a településre költöztetett óriás sámándob – legalábbis a város polgármestere szerint. A világkiállítás magyar pavilonját két év után hozzák haza Milánóból, de a helyiek közül ennek nem mindenki örül.

Van mit kaszálni a karcagi sztyeppén. A divat fővárosából ide, Fazekas Sándor földművelésügyi és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szülőföldjére kerülhet a 2015-ös világkiállítás magyar pavilonja. Az 1227 négyzetméteres óriásdob két éve üresen vár sorsára Milánóban.

„Hát ide a f*szba minek a múzeum?” – mondta egy férfi a helyi kocsmában.

A karcagi városvezetés épp Felcsútra ment, de a titkárnő szerint a sámándob hasznosítására akkor sem lenne válasz, ha épp otthon lennének. „Itt lesz, de hogy mi lesz benne, vagy hogy lesz, szerintem még ők sem tudják.”

A kormány szerint világszenzáció az épület, mások szerint meg egy fillért sem ér. A hivatalos nevén Életkertnek hívott épületre összesen nyolcmilliárd forint jutott.

„Szét kell bontani. Először is a nyolcmilliárd az erősen túlzott becslés. Másodszor ennek az egyharmada mindenféle kampány, járulék meg adó. Tehát a végső számot el kell osztani 27 százalékkal. Azonkívül ez nem csak a pavilon, ez egy óriási tévedés” –  mondta Szőcs Géza kulturális főtanácsadó.

Az ellenzéknek lenne ötlete a hasznosításra. „A kommunista rendszer végén voltak ilyen szoborparkok, ahová csak Lenin-szobrokat, Sztálin-szobrokat tettek. Én ezt a sámándobot berendezném a Fazekas Sándor által érintett legidiótább pénzszórásokkal. Tennék bele sokmilliós játszótereket, mikor egy akácoszlop került ötmillióba. Tennék bele képeket a Hold utcai piacról, ahol Michelin-csillagos nemzetközi éttermek vannak a tanyasiak helyett” – mondta Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője.

A szocialisták a sámándobra fordított pénzekből inkább 30-40 jól felszerelt orvosi rendelőt építenének, mondván, azokra nagyobb szükség lenne.

„Mióta vannak világkiállítások, minden országnak az a célja, hogy be tudjon mutatkozni. Hát Magyarországnak sikerült. Magyarország a jelenlegi fideszes arcát mutatta be a milánói világkiállításon. Összevissza hazudoztak, azt mondták, hogy az egész ötmilliárdba kerül. Belekerül a végén egészen biztosan 10-be, tehát a duplájába” – vélekedett Botka László, Szeged polgármestere, az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Karcag polgármesterének azonban saját elképzelése van. Telefonon nyilatkozott Felcsútról hazafelé. Örül a kormány döntésének, és nagy lehetőségnek tartja, hogy náluk lesz a sámándob.

„Azt tudni kell, hogy Karcag a Kunság fővárosa, és Kazahsztánban is vannak olyan törzsek, amelyek kunoknak tartják magukat, minket meg nyugati kunoknak. És közöttünk erős a kulturális kötődés, és nagyon sok kulturális találkozó zajlott már a két ország között” – magyarázta Dobos László.

Vagyis, úgy tűnik, az egykori harcos kunok XXI. századi utódai abban bíznak, az ősi tradíciók, így a többi közt a sámánizmus feltámasztása összekötő kapocs lehet a külföldi kun törzsek és a karcagiak között. A Karcagra utazó turisták és üzletemberek pedig végső soron gazdasági hasznot hajtanak majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!