2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Tarol a fideszes holdudvar az uniós pályázatokon

2017. június 26., hétfő 06:52, frissítve: hétfő 13:01

Egymás után nyernek el uniós beruházásokat a fideszes holdudvarhoz tartozó személyek és vállalkozások – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint L. Simon László volt államtitkár és felesége érdekeltségei és a trafikbotrányban ismertté vált Horváth István fideszes képviselő feleségének a cége is 70 millió forint uniós kifizetésére vár. A Hír TV kereste L. Simon Lászlót, de a bukott államtitkár nem nyilatkozott az uniós támogatásokról:

– Szeretnék egy telefonos interjút készíteni önnel.
– Hát én meg nem szeretnék adni.
– A Magyar Nemzet…
– Nem, köszönöm.
– A Magyar Nemzet címlappal…
– Nem baj, köszönöm szépen, kezicsókolom… – zárta rövidre L. Simon László a beszélgetést.

A brüsszeli pályázatokon jól járt Matolcsy György fiának az érdekeltsége is. A Balaton Bútorgyár csaknem 2,5 millió forint brüsszeli pénzre pályázott az idén, amelyet el is nyert.

A Fidesz alelnöke sem politikai, sem erkölcsi szempontból nem tartja aggályosnak a párttársaihoz köthető cégek forrásszerzését. Németh Szilárd azt mondta: ma Magyarországon komoly pályázati rendszer van, ezért nem fordulhat elő visszaélés.

Az MSZP csatlakozna az uniós ügyészséghez

Az EU-s pénzek ellenőrzése miatt kellene csatlakozni az uniós ügyészséghez a szocialista Harangozó Tamás szerint. A képviselő azt mondta: ez az egyetlen garancia arra, hogy az európai polgárok pénzét felügyelni tudják. A politikus egyébként a Fidesz kettős beszédének tartja, hogy miközben Brüsszel-ellenes kampányt folytatnak, saját zsebüket uniós pénzekkel tömik.

„Míg látjuk néhány politikusfeleség műkörmösként vagy éppen angoltanárnőként, annyi köze van a mezőgazdasághoz, a vidékfejlesztéshez, hogy nagyon szeretnek kaszálni, hiszen több tízmilliós uniós pénzt tettek zsebre az elmúlt időszakban, addig azért politikailag azt gondolom, és lehet, hogy jogilag is érdemes lenne megnézni, hogy ez hogyan működik. Ezért mondja azt az MSZP, és vállaljuk is, hogy kormányra kerülés esetén az elsők között leszünk, akik csatlakozni fognak az uniós ügyészség intézményéhez” – közölte az országgyűlési képviselő.

LMP: Valószínűleg a kormány is érzi

Az LMP szerint is csak szigorúbb ellenőrzéssel lehetne megakadályozni, hogy a Fidesz holdudvara bezsebelje az uniós forrásokat. „Gátlástalanul adnak pénzeket Fidesz-közeli embereknek, rokonoknak, ismerősöknek meg barátoknak. Arra is nagyon sokszor felhívtuk a figyelmet, hogy az EU-s források felhasználását szigorúan kellene ellenőrizni, nem ez történik. Időnként kibukik, hogy ilyen esetek történnek. És, amit még ehhez hozzá szeretnék tenni, hogy valószínűleg a kormány is érzi, hogy nem olyan stabil a helyzete, jönnek a választások 2018-ban, és úgy gondolják, hogy addig annyi pénzt, ameddig lehet, azt ki kell játszani Fidesz-közelieknek” – nyilatkozta Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!