2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Nemzeti gyásznapot rendelt el mára a kormány

,

2017. január 22., vasárnap 21:41, frissítve: kedd 12:48

Reggel 8 órakor a legfőbb közjogi méltóságok, a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök jelenlétében katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbocra eresztik Magyarország lobogóját a Kossuth téren.

A péntek éjjeli veronai szerencsétlenségben tizenhatan meghaltak, több mint húszan megsérültek, ketten válságos állapotban vannak. A négy súlyos sérültből hármat már a budapesti Honvédkórházban ápolnak. A tervek szerint negyedik társukat ma délelőtt szállítják haza.

Két súlyos sérültet repülővel szállítottak Magyarországra, Ferihegyről mentőhelikopter vitte őket a Honvédkórházba, melynek égési és plasztikai sebészeti centruma is van. Mindketten tudatuknál voltak, az intézmény orvos igazgatója beszélt velük. Személyiségi okokból a nevüket egyelőre nem mondták meg.

Fotó: MTI

„Hozzánk felnőttek érkeznek, 55 és 60 év közötti sérültekről van szó. Egy hölgy és egy úr érkezett hozzánk” – jelentette ki sajtótájékoztatóján a Honvédkórház orvos igazgatója, Tamás Róbert.

A teljes sajtótájékoztató:

Egy harmadik sérült mentőautóval érkezett haza, ő a végtagtörései miatt ortopédiára került. A negyedik súlyos sérültért visszaküldték a repülőt Olaszországba, őt hétfőn szállítják haza. A két legsúlyosabb sérült nincs szállítható állapotban, ők Olaszországban maradtak. Továbbra is élet és halál között vannak. Olyan súlyosan megégtek, hogy egyelőre nem tudták őket azonosítani. Valószínűleg két férfiról van szó. Hasonló okból megy lassan a tizenhat halálos áldozat személyazonosságának megállapítása is.

Fotó: MTI

Van olyan eset, ahol fogászati vagy más röntgenkép a szülők rendelkezésére állt, az azonosítás úgy kicsit gyorsabb. A DNS-minták összepárosítása jó néhány napot igénybe fog venni az olasz hatóságok tájékoztatása szerint, tehát a végleges azonosításra még jó néhány napot várni kell – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján.

A baleset körülményeinek tisztázásához az olasz rendőrök segítséget kértek magyar kollégáiktól, Magyarországról háromtagú csoport utazott Veronába. Vezetőjük az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője.

„Nagyon nyomszegény a helyszín annak ellenére, hogy súlyos balesetről van szó. A szemtanúk nem sok információval tudnak szolgálni az előzményekről, az autóbusz pedig gyakorlatilag teljesen megsemmisült, így olyan műszaki adatok sem maradtak hátra, amelyek teljes bizonyossággal megmondhatnák a baleset okát. Tőlünk egyébként személyazonosításban, a körülmények tisztázásában kértek segítséget” – tájékoztatott Óberling József.

„Akikkel beszéltem, amnéziásak a történtekre, nem tudnak beszámolni arról, hogy mi történt, a legtöbben a kórházában tértek magukhoz, és az ápoló személyzet, a konzul asszonyék mondták el nekik, hogy mi történt. Nincsen ennél több információnk tőlük” – mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Az olasz rendőrök elismeréssel szóltak a magyarok összefogásáról. „Nagy köszönettel tartozunk azoknak a magyaroknak, akik kijöttek, hogy segítsenek a szülőknek, a hozzátartozóknak, a rokonoknak. Ruhákat hoztak, cipőket, illetve tolmácsként segítettek” – fogalmazott egyikük.

A korábbi hírekkel ellentétben a buszon annyian utaztak, ahányan az utaslistán voltak: 43 diák, 11 felnőtt kísérő és a 2 magyar sofőr. A baleset miatt Magyarországon is nyomozás indult halálos tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetés gyanújával. A busz egy kiskunfélegyházi cégé, a kft. ügyvezetője az állami hírügynökségnek azt állította, hogy a járművet karbantartották, műszaki állapota jó volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!