2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Három pályaudvar is felkészült az életmentésre

2015. október 9., péntek 10:15, frissítve: péntek 17:47

Magyarországon a halálesetek felét okozzák a szív- és érrendszeri betegségek. Három vasúti pályaudvar is felkészült az életmentésre, defibrillátorokat szereltek fel.

Több vasútállomás, Hegyeshalom, Kecskemét és Győr is kap defibrillátort. Az első életmentő készüléket Győrben adták át. „Nekünk egyrészt örömet jelent, hiszen ha baj van, akkor a segítség kéznél van. Képzett munkatársaink tudnak segíteni utastársaikon, saját munkavállalóinkon, de az utca emberén is, akik az állomás közelében sétálnak, járnak, intézik az ügyeiket. Úgyhogy ez a legnagyobb harci tett, ami bekövetkezhetett, hogy kéznél van a segítség. Nagyon reméljük, nem kerül arra sor, hogy használni kelljen a készüléket, de ha mégis úgy adódik, akkor akár emberéleteket menthetünk meg, aminél nincs fontosabb számunkra” – mondta Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Hirtelen szívmegállás esetén minden egyes perc számít, mondják a szakemberek. „Európában 700 ezer embert érint évente, nagy része kórházon kívül történik, tehát valakinek az élete azon múlhat, hogy egy járókelő azonnal tudja-e, hogy mit kell csinálni, és a mentő kiérkezéséig életben tartja az illető keringését” – nyilatkozta Varga Erika, a Defibrillátor Plusz Kft. ügyvezetője.

A defibrillátorokon használati útmutató olvasható, és alkalmazásukat hangutasítások teszik még könnyebbé. Hatvan dolgozót képeznek ki a készülék használatára.

Az átadáson Fehér Miklós, a hirtelen szívmegállás következtében fiatalon elhunyt, győri származású futballista édesapja is részt vett. „Megtisztelőnek éreztem, hogy itt lehettem. Megmondom őszintén, örömmel vállaltam ezt a dolgot. Én nagyon jó ötletnek tartom, jobban el kellene terjeszteni más helyeken is. Nagyon fontos dolog szerintem, hogy az embertársainkon, ha máshogy nem, akkor így tudjunk segíteni” – mondta az édesapa.

Fehér Miklós egyébként fia halála óta igyekszik felhívni a figyelmet a gyors beavatkozás fontosságára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!