2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Belföld

Három hullámban gyérítik a vérszívókat

Másfél milliárd forintot költ a kormány az országos szúnyogirtásra. A nyár végéig tartó akciót az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálja. Az ország területén három hullámban, több mint 700 településen, összesen 820 ezer hektáron gyérítik a vérszívókat.

Országszerte 27 repülőgép és két helikopter vesz részt a gyérítésben. Emberekre és háziállatokra veszélytelen szert használnak, a méhészeket viszont előre értesítik a permetezés időpontjáról. A gépek az esti órákban fognak dolgozni. „Másfél milliárd forint áll rendelkezésünkre annak érdekében, hogy ezt a tevékenységet végrehajtsuk. Ez 820 ezer hektár terület kezelésére elegendő” – tájékoztatott Demény Ádám, az OKF logisztikai igazgatója.

Több mint 700 településen végez szúnyogirtást a katasztrófavédelem. Elsősorban a déli megyékre koncentrálnak, mert a balkáni árvizek miatt az elszaporodó szúnyogok között olyan fajták is lehetnek, amelyek veszélyes trópusi betegségek vírusát terjeszthetik.

„A rendkívül enyhe tél, illetve a májusi csapadék kedvezett a szúnyoglárvák fejlődésének, ezért született meg az a terv, hogy központi szúnyoggyérítésre van szükség idén. Ennek megfelelően ez már a héten meg is kezdődött, és az időjárás függvényében a gyérítés egész nyáron folyni fog majd országszerte” – közölte Hajdu Martin szóvivő.

A vérszívók ellen a földön is védekeznek. Úgynevezett melegköd-képző berendezésekkel felszerelt gépkocsik járják majd a vidéket és kémiai szert permeteznek a környezetbe. „A szakértők a kezelések előtt és közvetlenül a kezelések után, tehát egy nappal később is kimennek a területre, csípésszámlálást végeznek, ebből állapítják meg a szúnyogfertőzöttség mértékét, illetve százalékot számolnak a hatékonyságra vonatkozólag. Ha ez a hatékonyság nem éri el számításuk szerint a 80 százalékot, akkor garanciális pótirtást végzünk az adott területen” – mondta Fekete Gábor projektvezető.

A mocsaras-pocsolyás területeken pedig biológiai irtást végeznek: ilyenkor kizárólag a szúnyoglárvákra veszélyes bacilust permeteznek az elővizekbe. Az országos akció mellett az önkormányzatok saját költségükre továbbra is végeztethetnek szúnyogirtást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!