2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szabad Európa 11:00

Harminc napra rács mögé került Czeglédy

2017. június 15., csütörtök 19:32, frissítve: csütörtök 19:43

Előzetes letartóztatásba került a szocialista önkormányzati képviselő, Czeglédy Csaba. Az ellenzéki politikus által irányított munkaközvetítő a gyanú szerint 3 milliárdos költségvetési csalást okozott. Az MSZP politikai megtorlást emleget.

Sorra érkeztek az ügyben érintettek, hogy vallomást tegyenek a Szegedi Járásbíróságon. Czeglédy Csabával együtt mind a kilenc gyanúsított 30 napos előzetes letartóztatásba került. A politikust meghallgatása után bilincsben vezették ki a tárgyalóból. A határozatot az ügyvédje tolmácsolta, miután a baloldali képviselő vélhetően a Fideszre célzóan tett megjegyzést: „szép kis megtorlás”.

Az előzetes letartóztatást a Csongrád Megyei Főügyészség kezdeményezte.

„ A gyanú szerint Czeglédy Csaba egy szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetőjeként egy bűnszervezetet hozott létre, működtetett, aminek keretén belül mintegy 3 milliárd forinttal károsították meg az állami költségvetést áfa, illetve szja adónemekben. A gyanú szerint a Csongrád–Fejér–Vas megyei székhelyű, úgynevezett bukócégek adóbevallásokat nem tettek, vagy nem fizették be a vonatkozó közterheket, azt a látszatot keltve, hogy ténylegesen ők végzik a munkaerő-közvetítéssel kapcsolatos tevékenységeket. A gyanú szerint azonban ezt nem a bukócégek, hanem a Czeglédy Csaba által vezetett gazdasági társaság irányította és vezette” – tájékoztatott Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

A szocialisták elnöke szerint politikai eljárás indulhatott Czeglédy Csaba ellen:

– Valamiért úgy érzem, hogy elég sok az a szál, ami azt valószínűsíti nekünk, hogy a Fidesz újra a régi fegyverhez nyúl, tehát amikor baj van, vagy választás jön, akkor politikai eszköznek használja a büntetőjogot.

– Mit fognak lépni erre?

– Az alapszabályok szerint megtesszük a szükséges lépést, ez nem kellemes ebben az esetben. Egyébként pedig úgy gondolom, hogy el kell kezdeni mindenkinek kiabálni, világossá kell tenni, hogy ne lehessen megismételni azt, ami 2010-ben, 2014-ben megtörtént, hogy a büntetőjog eszközével próbálnak meg ellenfeleket lejáratni.

A Fidesz szerint nincs szó politikai nyomásról Czeglédy Csaba ügyében. Az elszámoltatási ügyekből ismert Budai Gyula szerint a szocialisták minden alkalommal boszorkányüldözést emlegetnek, amikor egy MSZP-s politikus ellen eljárás indul.

„Úgy gondolom, hogy ebben az ügyben semmilyen politikai felhang nincsen. Ez költségvetési csalás, különböző helyeken tartottak házkutatást, nemcsak Czeglédy Csabát vették őrizetbe, hanem több személyt; az is lehet, hogy egy bűnszervezettel állunk szemben” – reagált Budai.

A védők fellebbeztek a döntés ellen, így az nem jogerős.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!