2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Harc a munkaerőért – a veszteséget is bevállalják

2017. április 25., kedd 14:37

Éves munkaszerződésekkel próbálják megtartani dolgozóikat a balatoni vendéglátók – még úgy is, hogy ez szezonon kívül számukra veszteséget jelent. Idén is hiány van szakácsból és felszolgálóból is, de konyhai kisegítőt is nehéz találni.

Balatonlellén ez a jachtklub egész évben nyitva tart. Az itt dolgozók azt mondják, hogy magyar viszonylatban jól keresnek, és ha már családjuk is van, akkor csak a jobb fizetésért nem mennek el külföldre, ha itt is megbecsülik őket.

„A szabadnapokat, ezek is fontos dolgok, hogy megkapjuk, mert van családja az embernek, illetve pihenésre is szükség van, hogy megfelelő minőségű munkát tudjon végezni az ember a munkahelyén” – mondta egy szakács, Heim Tamás.

A cég ügyvezetője szerint ők azért tudják már időben biztosítani a szükséges munkaerőt, mert dolgozóik többségét nemcsak a szezonra, hanem egész évre alkalmazzák. Még akkor is, ha ez télen ráfizetést jelent.

„Olyan átlátható, áttekinthető munkafeltételeket kell szabnunk a dolgozóinknak, amelyekkel ő tudja, hogy mit várunk el. Van szabadnapja, van szabad ideje, van magánélete és el kell felejtenünk azt, amit itt a Balaton-parton még sajnos nagyon sok vendéglátós alkalmaz, hogy napi 14-15 órában dolgoztatja az alkalmazottakat” – nyilatkozta a BL Yacht Club ügyvezetője, Tóth Balázs.

Egy lellei büfébe tíz éve jár vissza a pultosként dolgozó Tóth Gabriella. Azt mondja, hogy csak a pénz miatt nem akar már külföldön dolgozni.

„Hát én dolgoztam már külföldön is, de minden egyes alkalommal csak itt kötöttem ki, itthon. Mert én annak ellenére, hogy nehezek a körülmények, szeretek itt élni Magyarországon” – mondta Tóth Gabriella.

A büfé tulajdonosa szerint nem megtalálni nehéz a jó dolgozókat, hanem megtartani.

„Abszolút fellépett Magyarországon a szakképzett munkaerő hiánya. Tehát ha az ember nem biztosít normális körülményeket a dolgozó számára és nem fizet egy nyugat-európai bért, akkor lehetetlen munkavállalót találni, főleg az ilyen szezonális munkahelyekre” – mondta Tóth Péter tulajdonos.

A szakemberek szerint az éves állásokat biztosító helyek számának növelésével lehet javítani a helyzeten. Addig azonban, amíg csak a három nyári hónapra keresnek dolgozókat a munkáltatók, sokan lesznek kénytelenek – ha találnak – megfelelő képesítés nélkül is alkalmazni dolgozókat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!