2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Hamis diploma: évekig nem bukott le a köztisztviselő

2016. május 25., szerda 17:45, frissítve: szerda 17:47

Hamis diplomával és nyelvvizsgával dolgozott egy csongrádi köztisztviselő közel 12 évig. Munkaköréhez ugyan nem volt szükség a felsőfokú végzettségre és a nyelvvizsgára, azt azért vette még 2004-ben, hogy jobb besorolást, így több pénzt keressen. A jogosulatlanul felvett pénz összege mintegy 11 millió forint, nagyobb kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolják.

A férfi több mint 15 évig dolgozott a csongrádi polgármesteri hivatalnál, informatikai területen. „Járt állítólag, most mivel nem én voltam a munkáltatója, bár én voltam akkor is a polgármester, azt nem tudom, hogy mennyire nézték meg, de egy elég alapos humánügyesünk volt akkor, tehát én úgy gondolom, hogy járt iskolába, és valószínű arról az iskoláról szólt a diplomája, nem gyanakodtunk” – mondta Bedő Tamás, Csongrád polgármestere.

A vádirat szerint a férfi 2004-ben egy budapesti főiskola nevével kiállított diplomát és egy alapfokú angol nyelvvizsga-bizonyítványt hozott az önkormányzatnak. Ezek az okiratok hamisítványok voltak, 2004-ben szerezte Budapesten egy ismeretlen személytől.

„Úgy tudom, hogy ez nem csongrádi sajátosság volt, még csak nem is Csongrád megyei sajátosság, hiszen elég sokat lehet arról olvasni, hogy különböző beszerzett papírokkal, főleg nyelvvizsga-bizonyítványokkal vesznek át diplomákat. Itt ezt mi is a vádemelési javaslatból tudtuk meg, illetve a nyomozati szakma, hogy nemcsak a nyelvvizsga bizonyítvány volt vásárolt, hanem a maga az alapdiploma is. Ezt, amikor ide hozzánk a munkáltatóhoz benyújtják, ezeket a papírokat nekünk igazából nincs lehetőségünk, és nem is gondolunk arra, hogy nekünk ezt ellenőrizni kellene a kibocsátó szerv felé, az új munkahelyén egy átfogó ellenőrzés keretében viszont ezt megtették” – mesélte Bedő Tamás polgármester.

A férfi 2013-ban került át Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz a Csongrádi Járási Hivatalba. A Miniszterelnökség által 2014-ben elrendelt nyelvvizsga felülvizsgálatkor bukott le, ellenőrizték a diplomáját is, ami szintén hamis volt.

„A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség emelt vádat egy helybeli férfival szemben, aki 2004-től dolgozott a csongrádi önkormányzatnál. Azért, hogy több jövedelemben részesüljön 2004 folyamán egy hamis felsőfokú képzettséget igazoló okmányt, illetve egy hamis angol alapfokú nyelvvizsgát igazoló bizonyítványt csatolt be az önkormányzat felé, egészen 2014-ig dolgozott az önkormányzatnál, 2013-tól mint kormányhivatalnok. Az önkormányzatnak mintegy 8 millió forint kárt, míg a kormányhivatalnak mintegy 2,8 millió forint kárt okozott a cselekményével” – jelentette ki a Csongrád Megyei Főügyészség sajtószóvivője, Szanka Ferenc.

A férfit csalással vádolja az ügyészség, a csongrádi önkormányzat pedig polgári peres úton kívánja behajtani a jogosulatlanul felvett 8 millió forintot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!