2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Hamarosan ítélet lehet Hagyó ügyében

2017. szeptember 14., csütörtök 15:46, frissítve: csütörtök 17:35

A védőbeszédek ismertetésével folytatódott Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és bűntársainak másodfokú tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán. Az ügyész és a védelem is az elsőfokú ítélet megalapozatlanságára hivatkozik. Hagyó Miklós ügyének tárgyalása 8 éve tart.

A vád és a védelem képviselője is elégedetlen az elsőfokú ítélettel a Hagyó-ügyben. Az egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen hűtlen kezelés a vád. Hagyó Miklós két év felfüggesztett börtönt kapott, valamennyi vádlottal együtt pedig milliós pénzbüntetést is. Az ügyészség súlyosításért fellebbezett, azt szeretnék, ha másodfokon a bíróság kimondaná: a vádlottak a BKV-t bűnszervezetként működve károsították meg.

„A vádirati tényállás I. szám alatt ismertetett bűnszervezettel kapcsolatosan az elsőfokú bíróság nem találta megállapíthatónak a bűnszervezet létrejöttét, ezért erre vonatkozóan nem állapított meg ítéleti tényállást. Ezzel csak később, jogi indolkásában foglalkozott. Az elsőfokú bíróság az összehangolt működés hierarchikus tervezettségét és feladatmegoldás helyett, csak alkalmi jellegű elkövetést, egymáshoz nem kapcsolódó cselekmények és egyéni érdekek fennállását állapította meg” – ismertette korábban Horuczi Zsuzsanna ügyész.

A védelem viszont felmentésért érvel. Hagyó Miklós ügyvédje szerint nincs egyértelmű bizonyíték, a többi közt arra sem, hogy az elsőrendű vádlott utasításokat adott volna bűntársainak. „A tények és bizonyítékok, amelyről a bíróság azt állítja, hogy a negyedrendű vádlott vallomásának hitelét erősíti, erősítő külső objektív, egyéb más terhelő adatok, azok nem igazolták a vádat. Nyilvánvaló, hogy ez tévedés, mert a közvetettnek nevezett bizonyítékok vagy a negyedrendű vádlottra vonatkoznak, vagy tőle származnak, vagy pedig egy alaptalan, indokolatlan, politikai indíttatású fikció következménye” – húzta alá Kádár András védő.

A másodrendű vádlott, Demszky Gábor korábbi főpolgármester tanácsadójának ügyvédje kiemelte, hogy az eljáró ügyészség több ponton is hibázott. „Hogy az ügyészség úgy gondol tanúként kihallgatni vádlottakat, hogy őket jogerősen elítélik, majd tanúként visszaidézve ugyanabban a vádpontban tanúként gondolja az ő kihallgatásukat. Persze mondhatnám, hogy mi az ahhoz képest, hogy a másodrendű vádlottat tények nélkül gyanúsították tíz különböző bűncselekménnyel, aminek a nyomozás végén megdöbbenve a nyomát nem lehetett látni, nem véletlen a megszüntető határozat” – jegyezte meg Papp Gábor.

A Szegedi Ítélőtábla várhatóan még szeptemberben ítéletet hirdet a Hagyó-ügyben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!