2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Hálapénzmentessé nyilvánították a szegedi MÁV-rendelőt

Hálapénzmentessé nyilvánították a szegedi MÁV-rendelőt. A területi járóbeteg-ellátásban is részt vevő egészségügyi intézményben táblákkal hirdetik, hogy a dolgozók nem fogadnak el semmilyen juttatást a betegektől. A MÁV-rendelők országos igazgatója szerint 2010 óta több mint duplájára nőtt az orvosok bére, ezért sem indokolt elfogadni a hálapénz a betegektől.

  • Hálapénzmentessé nyilvánították a szegedi MÁV-rendelőt

Belső felmérés előzte meg a szegedi MÁV-rendelő hálapénzmentessé nyilvánítását. A rendelő dolgozóinak közel 90 százaléka egyetértett abban, hogy nincs helye a hálapénznek az egészségügyi rendszerben.

„Nem a járóbeteg-ellátás az, ahol az érdemi része jelenik meg a hálapénznek, de kis lépésenként lehet szerintem haladni, és ezt kötelességünk, hogy meglépjük. Nem kell egy hálaviszonyt fenntartani a beteggel, partneri viszonyt kell fenntartani, és miért lennének hálásak, hiszen a munkánkat végezzük” – mondta Berecz Zsuzsanna, a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. szegedi orvosigazgatója.

„Nem a hálapénzzel kell megfizetni az orvosokat, hanem becsületes munkával.” A legtöbben így vélekedtek a hálapénzről. A betegek azt is megerősítették, hogy nem jellemző a járóbeteg-ellátásban a hálapénz, de közülük többen próbáltak már pénzt adni adni az orvosoknak.

„Nagyon meglepődtem, mert eddig nem volt ilyen kiírás, de nem olyan sűrűn járok, de én tőlem még soha sehol nem fogadtak el” – számolt be élményeiről Erdődiné Kószó Éva.

Nem minden MÁV-rendelőben tudják kivezetni a hálapénz intézményét, de a szegedi tapasztalatokat hasznosítják a jövőben – ezt az országos igazgatója mondta.

„Hogy mi idáig eljutottunk, abban az elmúlt évek jelentős béremelésnek hatalmas szerepe volt. Azonban még így sem elég. És azért van ez most tesztszerűen, mert azért ne felejtsük el, úgy mint rendelőintézeti igazgató, nekünk arra is felelősségünk van, hogy találjunk orvost. És hogyha a későbbiekben ez nekünk negatív lesz, mert nálunk olyan a kollektíva, hogy ez kizárta, akkor nekünk ez akár a munkaerőpiacon egy hátrányt is jelenthet. Tehát nekem, mint intézetvezetőnek a dolgoknak ezt a vetületét is figyelnem kell” – mondta Pásztélyi Zsolt, a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. országos igazgatója.

Szegeden nemcsak a MÁV-rendelőben, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ több osztályát, például a sürgősségit és az intenzív osztályt is hálapénzmentessé nyilvánították.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!