2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Halálra verte a csecsemőt, 12 évet kapott

2016. szeptember 29., csütörtök 16:39, frissítve: csütörtök 16:52

12 év börtönt kapott az a sarkadi férfi, aki úgy megverte 9 hónapos nevelt gyermekét, hogy az a kórházban meghalt.

A Gyulai Törvényszék első fokon emberölésben találta bűnösnek a nevelőapát, ezért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. Ezt változtatta meg a Szegedi Ítélőtábla.  Halált okozó testi sértés vétségében találta bűnösnek. Az anya, aki tudott arról, hogy rendszeresen veri a többi gyermekét is, 2 év felfüggesztett börtönt kapott.

A férfi és a háromgyerekes nő 2012-ben költöztek össze, kizárólag a gyerekek után járó szociális juttatásokból és a tartásdíjból éltek. A gyerekeket elhanyagolták, koszos ruhákban járatták, az egyiküknél kialakult rühességet sem kezeltették. A férfi, aki dizájnerdrogokat is fogyasztott, rendszeresen bántalmazta élettársa gyermekeit, ököllel, tenyérrel ütötte, megrúgta, megharapta őket, úgy, hogy minderről az anya is tudott. 2013 tavaszán, amikor a nő nem volt otthon, a férfi a babakocsiban síró gyermeket a kocsival együtt nekilökte az ajtókeretnek, majd kivette, és ököllel megütötte.

„Az ütés következtében a sértett teste görcsbe állt, szeme felakadt, szájából véres váladék ürült. Az elsőrendű vádlott ezt észlelve a sértettet magához vette, majd több alkalommal a mellkasánál fogva megrázta, illetőleg friss levegőre vitte, és vízzel locsolta” – idézte fel Lőrinczy György, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség ügyésze.

Mivel a csecsemő nem lett jobban, a vádlott orvoshoz vitte, ahonnan mentő szállította el, de az életét nem tudták megmenteni. A férfi az utolsó szó jogán nem a „gyermekemnek” nevezte a csecsemőt, hanem sértettnek, és ezt kérte, hogy ne emberölés miatt ítéljék el.

„Emberölésre nem is irányult a nyomozás. Nem is azért nyomoztak nyomozóhatóságok és az ügyészség sem, csak az utolsó tárgyaláson lett ez kihirdetve, átminősítve. Ennyit szerettem volna tisztelt bíróság, nagyon sajnálom” – mondta a vádlott.

A táblabíróság emberölést nem találta megalapozottnak, halált okozó testi sértés vétségében találta bűnösnek a férfit.

„Mint egy rabszolgatartó, semmit nem dolgozott, az élettársának a pénzét elvette, az élettársának kellett dolgoznia, szórakozni egyedül ő járt, és a családját ütött-verte. Akár az élettársát, akár a gyermekeket. Ez egy olyanfajta kegyetlen, más ember életének, testi épségét a legcsekélyebben tisztelő személyiségről ad tanúbizonyságot, akivel szemben a bíróság által ma alkalmazott minősítés mellett adható legszigorúbb büntetés kiszabását láttuk indokoltnak” – hangoztatta Mezőlaki Erik, a Szegedi Ítélőtábla tanácsvezető bírója.

A férfi jó magaviselettel 8 év után szabadulhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!