2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Halálra éheztetett kisfiú: enyhítettek az ítéleten

,

2017. április 27., csütörtök 16:30, frissítve: csütörtök 18:02

Enyhítette a büntetéseket a Fővárosi Ítélőtábla az agárdi fényevőperként elhíresült ügyben. A családtagokat 9 és 12 év közti szabadságvesztésre ítélték mulasztásos emberölésért. Az indoklás szerint a szülők másfél éves kisfia nem az éheztetésbe halt bele, hanem hogy betegsége ellenére sem hívtak hozzá orvost, csak a természetgyógyász tanácsait követték. A férfit 3 év börtönre ítélték.

A másfél éves kisgyerek halálát végigasszisztáló szülők, nagyszülők és a természetgyógyász is ártatlannak vallották magukat az utolsó szó jogán, és felmentést kértek.

A háziorvos, aki az utolsó hónapokban már nem látta a gyereket, azt mondta: semmi köze a kisfiú halálához. „Rettenetesen sajnálom a kisfiú halálát, bekövetkeztéhez sem közvetetten, sem közvetlenül nem járultam hozzá” – mondta.

E. Benjámin és családja Agárdon, egy hatalmas erődítményszerű házban élt a külvilágtól elzárkózva. A gyerek egészségesen született, 4 hónapos korában kezdett kialakulni a vízfejűség, emiatt orvosi ellátásra lett volna szüksége.

„A vádlottak ezzel szemben az ötödrendű vádlotthoz, az aposztróf doktorhoz fordultak, aki tulajdonképpen kézrátétellel vagy ilyen varázsvesszővel próbálta meg a gyermeknek a gyógyítását” – mondta Hrabovszky Zoltán bíró.

A szülők büntetését 15 évről 12 évre enyhítette a bíró, az elmeorvosi vizsgálat szerint ugyanis nem teljesen beszámíthatóak, kóros tisztaság- és egészségmániások, a családban pedig nem ők hozták a döntéseket.

„A gyermek szülei regresszív helyzetben voltak, a családban mindvégig gyermeki szerepben maradtak, a döntéshozatalokban nem számítottak felnőttnek, így alakult ki a családon belüli munkamegosztás. A döntéshozók mindvégig a nagyszülők voltak, közülük is a nagypapa, a harmadrendű vádlott volt a domináns” – mondta Péter Gyöngyi, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség ügyésze.

Az ítélet szerint a nagyszülők nem társtettesként, hanem bűnsegédként vettek részt a kisfiú halálában, ezért az ő büntetésüket is enyhítették 15-15 évről 10, illetve 9 év börtönre.

A természetgyógyász viszont a korábbi felfüggesztett helyett 3 év letöltendő szabadságvesztést kapott, így hamarosan neki is börtönbe kell vonulnia. A bíró ugyanis úgy ítélte meg, hogy  szándékosan hozta létre a veszélyhelyzetet, és semmi nem indokolta a büntetés felfüggesztését.

Az ítélet után a természetgyógyász elviharzott, ügyvédje szerint megdöbbentek a határozaton. „Itt tizenkét hónapos korba ő mondta a szülőknek azt, hogy adjatok vizet a gyereknek. Tehát ezért megdöbbent, hogy a szülőknek enyhítünk, és olyannak, aki azt mondja, hogy a hozzátáplálást kezdjétek meg, adjatok neki inni, annak meg súlyosbítunk” – mondta Szabó Gyula, a természetgyógyász ügyvédje.

A háziorvos büntetését 1 év felfüggesztettről 6 hónap felfüggesztettre enyhítették. Az ítélet minden elítélt esetében jogerős.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!