2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Haladéktalanul béremelést akarnak az egészségügyben

2016. április 22., péntek 10:45, frissítve: hétfő 16:01

Csak olyan egyességet fogadnak el, amely már idén béremelést jelent az egészségügyben – mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István hangsúlyozta: követelésüktől nagyon távol áll a kormány ajánlata. Ma újra tárgyalóasztalhoz ültek, de egyelőre eredménytelenek a tárgyalások. A szakember úgy látja, hogy komoly bérfelzárkóztatásra van szükség az egészségügyben.

„Ha Magyarországon egyébként úgy döntöttek, hogy a fiatal kezdő szakorvosok bérét  megemelik 151 200 bruttó forinttal, és ez már egy valóság, akkor azt gondolom, hogy az őket támogató, őket nevelő, őket tanító, illetve velük együtt dolgozó idősebb szakorvosi karnak joga van ugyanezt a pénzt megkapni, méghozzá gyakorlatilag haladéktalanul, még ebben az évben. Hasonlóképpen tudok beszélni azokról a betegágy mellett dolgozó szakdolgozókról, mert belepusztulnak a túlterhelésbe, olyan kevesen vannak, és olyan rosszul fizetettek, nem lehet őket 10-15 százalékos béremeléssel a pályán tartani, ennél lényegesen komolyabb első lépcsőre kell van szükség” – fejtette ki a Hír TV-nek Éger István.

A miniszterelnök szerint korlátozottak a kormány lehetőségei az egészségügyi béremelés tekintetében. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta: nem csak a direkt fizetésemelés számít, például az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésétől is azt várják, hogy itthon tartja majd az orvosokat és ápolókat.

„Emelni kell Magyarországon az orvosok és az ápolók bérét. Ráadásul egy átfogó rendszerbe nem egyszer nagyot emelni és elfeledkezni róla, hanem lehetőleg 3-4 éves bérfelzárkóztatási döntések keretében, és csökkenteni kell a különbséget a nyugati orvosbérek és a magyar orvosbérek között! Hogy utol tudnánk-e őket érni a következő 1-2 évben? Ugye '18-ig van nekem mandátumom, hát ezt nem merem állítani. Ugye ép elmével ezt, ha megnézzük az angliai vagy a német orvosfizetéseket, ezt senki nem vállalhatja, de hogy csökkentsük a különbséget, azt igen” – mondta a kormányfő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!