2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Hadházy: Ez egy vicc!

2017. június 23., péntek 15:27, frissítve: péntek 17:46

Trükk hátán trükk a plakáttörvény megismételt szavazásán. A kormánypártok az eredetileg kétharmados szabályozást felessé alakították, hogy második nekifutásra ne legyen gond az elfogadásával. A szocialistáknak a voksolás előtt csapdát állítottak, és arra kényszerítették őket, hogy saját indítványukat utasítsák el. A törvénymódosítás sorsa a köztársasági elnökön múlik. Ha Áder János nem fordul az Alkotmánybírósághoz, akkor azt az ellenzéki pártok teszik meg. A testület eddigi gyakorlata alapján nagy az esély a jogszabály megsemmisítésére. De az alkotmánybírósági döntésig az ellenzéki pártok nem kampányolhatnak kedvezményesen.

Indulatosan kérte számon az MSZP szakpolitikusa a Törvényalkotási Bizottság fideszes elnökét. Bárándy Gergely szerint Gulyás Gergely eltért a bevett bizottsági gyakorlattól, amikor a szocialista párt módosító javaslatát is testület elé terjesztette. Az MSZP kétharmados törvényben tiltotta volna meg, hogy a kormány, a pártok és a pártokhoz kötődő civil szervezetek kampányidőszakon kívül plakátolhassanak. Az indítványt a szocialisták megvitatták a többi parlamenti párttal, de végül a módosító javaslatot Botka László nyomására visszavonták. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje igyekszik a látszatát is elkerülni annak, hogy összejátszanak a Fidesszel.

„Az, hogy ilyen történt, az elmúlt 27 évben példátlan a magyar parlament történetében. Követelem tehát azt, hogy vegyék le ezt a napirendről, és tekintsék ezt semmisnek, mert tökéletesen jogszabálysértő módon került benyújtásra” – szögezte le Bárándy.

Gulyás Gergely visszautasította Bárándy Gergely szavait.

„Az ötpárti egyeztetést követően 19-én, 17 óra 22 perckor az MSZP frakcióvezetője elküldött nekem egy módosító javaslatot, amiben szó szerint az szerepel, amit most mi itt kiosztottunk. Egész pontosan úgy, hogy a bizottság MSZP-s tagjainak javaslata” – reagált Gulyás.

A szocialistákkal ellentétben a kormánypártok olyan törvényhez nyúltak hozzá, amelynek elfogadásához elég az egyszerű többség. A Fidesz és a KDNP eredetileg csak a pártoknak tiltotta volna meg, hogy kedvezményesen vásároljanak reklámfelületet. A korlátozást végül kiterjesztették a pártok által támogatott civil szervezetekre.

„Szabályozni kell a költségvetési támogatásban részesülő minden szervezetnek a reklámtevékenységét a közpénzekkel való felelős gazdálkodás érdekében. És nemcsak a közvetlenül költségvetésből támogatott szervezetekre vonatkozik, hanem a közvetetetten a költségvetésből érkező, tehát közpénzeket kapó szervezetek reklámtevékenységére is vonatkozik” – mondta Répássy Róbert országgyűlési képviselő.

A korlátozás a civil szervezetekre csak akkor vonatkozik, ha éves bevételük fele egy párttól származik.

„Azt szeretném világossá tenni, hogy ez a javaslat, amit most Répássy képviselő szóban egyébként benyújtott, bár szerintem korábban sem volt igaz az, hogy ez nem vonatkozott volna a CÖF-re vagy pártok költségvetése által támogatott egyesületekre, de ezzel teljesen egyértelműen világossá tesszük azt, hogy rájuk is vonatkozik” – hangoztatta Balla György, a Fidesz–KDNP képviselője.

A kormánypártokhoz közel álló Civil Összefogás Fórumnak több plakátkampánya is volt, a legutóbbi egyszerre támadta Gyurcsány Ferencet és a Jobbik elnökét, Vona Gábort. A CÖF kapott ugyan támogatást az elmúlt években a kormánypártoktól, de annak összege elenyésző eltörpült a Magyar Villamos Művek félmilliárdos támogatása mellett.

„Mondjuk egy Mol vagy egy MVM, vagy lehetne sorolni még állami résztulajdonban vagy akár többségi tulajdonban lévő cégeket, én úgy gondolom, hogy ezek a cégek, azt bizonyosan tudom, hogy mindegyikre nem igaz az a meghatározás, hogy a központi költségvetésben nevesítve vannak, és támogatásban részesülnek. Márpedig hogy ha ilyen nagy állami cégek vannak, és szerintem egyébként az MVM se ilyen, akkor nyugodtan adhatnak a szatelitszervezeteknek pénzt, önök egy dolgot zárnának ki, hogy a pártok, mondjuk, egy egyesületet támogassanak, és ők helyezzék el a plakátokat” – fogalmazott a jobbikos Staudt Gábor.

Az LMP társelnöke szerint a plakáttörvény áterőszakolása mélypont a magyar parlament történetében.

„Az is egy vicc, ahogy rendkívüli ülést csináltak ebből a témából, de ami itt megy, az mintha egy Mókus örsnek az alapszabályáról beszélnénk, írjuk még bele ebbe, írjuk még bele azt is, mik a kívánságok, ez teljesen vicc” – mondta Hadházy Ákos.

A módosító indítványok közül a parlament végül csak a kormánypártokét fogadta el. A plakátolás korlátozását a Fidesz azután határozta el, hogy a Jobbik országos kampányt indított. Az ellenzéki párt Simicska Lajostól vásárolt hirdetési felületeket, a nagyvállalkozó egykor a miniszterelnök közeli barátja volt, de mára belőle is közellenséget csinált a kormány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!