2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hadgyakorlat a Balatonnál

2017. május 3., szerda 10:06

Helikopterek jelentek meg a Balaton és a Bakony fölött. A következő napokban többnemzeti katonai gyakorlatot tartanak a térségben. A Fire Blade 2017-et ötszáz résztvevővel és tizenöt légi járművel rendezik meg. A katonák főként a helikopteres képességeket gyakorolják.

A magyarokkal együtt német, osztrák, belga és szlovén pilóták gyakorolnak hazánkban. A nemzetközi képességpróbát az Európai Védelmi Ügynökség szervezi. Az idén főként a föld-levegő éleslövészetet gyakorolják.

Simon Péter alezredes, a kitelepült erők parancsnokhelyettese ismertette: „A program arról szól, hogy minden évben egy-egy tagországban gyakorlatot terveznek, ahol a helikopteres katonák és a műszakiak közösen tudnak gyakorolni, az eljárásaikat egyeztetni, közös nevezőre hozni, hogy ne a műveleti területen kelljen értékes időt elveszíteni.”

A földi kiszolgáló személyzet is gyakorol ilyenkor. Az üzemanyag-feltöltés és a hajtómű-átvizsgálás mellett is sok a feladatuk. A helikopterek maximum negyven perc alatt újra útra készek.

Gyöngyös Gábor, a repülést biztosító század parancsnoka azt mondta, a személyzet feladata igen komplex: végignézik a helikopterek üzemképességét, a rádióberendezéseket, ha lövészeti feladat van, akkor a fegyveres kollégáknak a töltetlenséget is ellenőrizniük kell.

A Fire Blade 2017-et május 1–11. között tartják. Ilyen gyakorlatot először szerveztek Magyarországra, hazánkat főként a honvédségi lőterek kedvező fekvése miatt választották.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!