2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hadat üzent az LMP a kiemelt kormányzati beruházásoknak

Hír TV

2017. október 24., kedd 12:19, frissítve: kedd 13:07

Sallai R. Benedek sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány 2010 óta minden olyan beruházást kiemeltnek minősít, amelynek nem akarja átláthatóvá tenni a finanszírozását.

A képviselő kijelentette: akár Strasbourg-ig is elmennek, hogy ezekben az ügyekben ne sérüljenek az állampolgári jogok és a környezetvédelmi szempontok.

Példaként a Római-part ügyét és az Albertirsa és Kecskemét között tervezett négyszáz kilovoltos vezetékkel kapcsolatos fejlesztést említette. Az ilyen nagy feszültség a felmérések szerint súlyos megbetegedéseket okoz a gyermekeknél. A vezeték építése ellen korábban a ceglédiek is tiltakoztak.

Nemzetközi tanulmányok és amerikai tapasztalatok alapján a magasfeszültségű vezetékek 200 méteres körzetén belül lakó gyermekek körében 69 százalékkal nő az akut limfoid leukémia kockázata. Konkrét egészségkárosodással és a kockázatával jár a fejlesztés. Veszélybe kerül az ott lévő természeti értékek jelentős része, hiszen ez az adott helyszínen Natura 2000-es terület, ami azt is jelenti, hogy a természetvédelmi szempontok teljes figyelmen kívül hagyásával született meg ez a terv. Hogy ez milyen tájképrombolás, és hogy nem lehet beilleszteni a tájba, már szinte mellékesnek tűnnek ezek mellett a szempontok mellett. Az LMP-nek most, azonnal lépnie kell abban, hogy ezeket az eszement beruházásokat megakadályozza – nyilatkozta a politikus.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!