2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

„Ha van rá politikai szándék, a gazemberekről információt lehet szerezni”

2017. április 22., szombat 13:04

Egy éve derült ki, hogy magyar szála is van a Panama-iratok néven elhíresült offshore-botránynak, de az akkor elrendelt vizsgálatnak máig nincs eredménye. A dokumentumok alapján fideszes és MSZP-s politikusnak is volt adóparadicsomban bejegyzett cége. Elszámolni egyiküknek sem kellett.

Homokos tengerpart, kristálytiszta víz, pálmafák. A Seychelle-szigetek nem csak erről híres: az offshore-paradicsomok között szokták emlegetni. A Seychelle Köztársaság magyarországi főkonzulja szerint ugyanakkor nem igaz, hogy a szigeteken inkognitóban lehet maradni.

„Nincsen ilyen, hogy névtelen dolog. Nincsen olyan, hogy nem kell valahova leadni a tényleges tulajdonos adatait. A pénzintézetek tudják, illetve kell hogy tudják a tényleges tulajdonosok adatait. A nagyon csúnya embereket lehet kergetni, de az információhoz igenis hozzá lehet jutni, nem igaz, hogy nem lehet hozzájutni. Ha van rá politikai és gazdasági szándék, akkor a megfelelő jogi lehetőségek egyértelműen rendelkezésre állnak. Hogyha valaki gazemberség gyanújával a hatóságok látókörébe kerül, akkor annak a tulajdonviszonyairól igenis lehet információt szerezni” – fejtette Kiss László.

A magyar közéletben rendszeresen megjelenő vád az offshore-ozás. 2016 tavaszán egy panamai ügyvédi irodából több tízezer offshore cég adatai szivárogtak ki, köztük két magyar politikusé, Boldvai Lászlóé, az MSZP pártpénztárnokáé és Horváth Zsolt volt fideszes országgyűlési képviselőé. A Fidesz akkor vizsgálatot követelt.

„Az érintettek kapcsán azonnali adóvizsgálat lefolytatását kérjük a kormánytól” – mondta akkor Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője.

Halász János ezt egy éve kérte, a vizsgálatnak azóta sincs eredménye.

– Az eredményről nem tudunk azóta se semmit. Önök tudnak-e ilyenről?
– Utánanézek.
– Mi nem folytatunk ilyen vizsgálatot, ez nem a mi dolgunk, mi a törvényalkotással kapcsolatos…
– De, hogy egész pontos legyek, képviselő úr azt mondta, hogy azonnali adóvizsgálat lefolytatását kéri. Tehát gondolom, ha kérték, akkor az eredményre is kíváncsiak voltak.
– Mondom, utánanézek a dolognak, mert nem tudom, hogy a panamai botrány állása pontosan hogyan van – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

A fideszes Horváth Zsolt szerint ellene csaknem 10 hónapig vizsgálódtak, eredménytelenül. Nyilatkozni azonban nem szeretett volna.

Az egykori szocialista pártpénztárnok a botrány kirobbanásakor felfüggesztette párttagságát, ám azóta a Nógrád megyei közgyűlésben is visszaült az MSZP-frakcióba. Ő sem volt közlékenyebb.

– Jó napot, Boldvai úr, azért kerestem, mert egy éve lesz lassan, hogy a Panama-iratok előkerültek. Ezzel kapcsolatban forgatnánk a Hír TV Célpont című műsorába egy anyagot, erről kérnék öntől egy interjút, nem tudom, van-e rá lehetőség.
– Ne számítson, köszönöm szépen. Nincs.
– Megkérdezhetem egyébként…
– Nem, köszönöm, nem.
– …vizsgálat…
– Nem, viszonthallásra.

A Belügyminisztérium a Célpontnak azt írta: a Panama-iratok magyar érintettségének kivizsgálására létrehozott munkacsoport továbbra is folytatja tevékenységét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!