2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Ha nincs változás, a diákok is csatlakoznak a pedagógustüntetéshez

2016. május 14., szombat 21:45, frissítve: vasárnap 12:10

Lexikális tudás helyett gyakorlati ismeretek, a változások felmenő rendszerben való bevezetése – többek közt ezt követelik a Független Diákparlament résztvevői. A rendkívüli országos diákfórumon határoztak arról is, ha nem történik mielőbb kedvező változás, június 11-én a diákok is részt vesznek a pedagógusok demonstrációján.

Újra kockás ingbe öltöztek a középiskolások a Teleki Blanka Gimnáziumban, rendkívüli országos diákfórumon vitatták meg az oktatás őket is érintő helyzetét. „Vannak álmok. Álmok, hogy a jövőben milyen lenne egy jó oktatási rendszer. Ami kreativitásra tanítaná a gyerekeket, és nem a magas tárgyi tudást kérné tőlük számon. Új alapelvek kellenek, és új koncepciók. A másik pedig az, amit meg tudunk mi valósítani, és azok a célok, amiket rövid távon is meg tudunk valósítani, és látjuk, hogy a jelenlegi rendszerben most nem jók, és változtatni kell rajta. Ilyen témák például a szabad tankönyvválasztás, a decentralizáció, hogy minden tanárnak legyen joga ahhoz, hogy úgy tanítsa a diákjait, ahogy szeretné, ne egy kerettanterv alapján” – mondta egy diák, Sztrokay Balázs.

Az ország különböző területeiről érkezett diákok leginkább a tananyag mennyiségét, milyenségét és a számonkérés módját bírálták. A diákok szerint inkább a gyakorlati tudásra kellene helyezni a hangsúlyt. „Nagyon sokan mondtátok azt, hogy nagyon sok felesleges dolgot tanultok, szerintem ilyet bűn mondani, mert fölösleges tudás a világon nincsen, én ezt vallom. Nem attól lesz valaki érett, nem attól lesz valakinek érettségije, hogy tudja, hogy mikor volt ez, meg az, meg amaz. Hanem attól, hogy az adott tudományágban jól tudja használni az eszét önnön magának, tehát ért ahhoz, amit csinál, és van hozzászólása a dolgokhoz. Tehát kompetenciát kellene felszedni” – mondta egy másik diák, Kabdebó Mátyás.

A problémákat több mint 9 órán át sorolták a diákok, az ülés végére pedig megfogalmazták követeléseiket, amelyet írott formában az Emberi Erőforrások Minisztériumának meg is küldenek. „Látjuk az elmúlt időszak történéseit, úgy gondoljuk, hogy csatlakozunk a június 11-i pedagógusdemonstrációhoz, amennyiben addig nem teljesülnek a követelések. Amennyiben akkor sem érünk el eredményeket, akkor azt üzenjük, hogy jelen leszünk mindaddig, amíg nem történik érdemi változás, és nem kezdődik el párbeszéd, nyilvános párbeszéd, amibe minket is belevonnak” – mondta a fórum szervezője, Gyetvai Viktor.

A diákok egyebek mellett azt szeretnék elérni, hogy minden változást felmenő rendszerben vezessen be a kormány, a 2017-es érettségi követelmények módosítását pedig vonják vissza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!