2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Ottó

Következik:

Célpont 13:05

Ha nem kenik kenyérre, nem okoz gondot a fogkrém

2016. február 28., vasárnap 20:54, frissítve: hétfő 07:05

Ha nem eszik kenyérre kenve a fogkrémet a gyermekek, semmi bajuk nem lesz a benne lévő fluortól – így összegezhető fogyasztóvédelmi riportműsorunk tesztjének eredménye. A fogorvos és a gyógyszerész is azt mondta, hogy a fluor segít a szuvasodás megelőzésében. De a gyermekfogkrémek egy részében nemcsak fluor található, hanem kockázatos tartósítószer is.

A fluor veszélyes, nagy mennyiségben egyenesen halálos – hirdeti egy internetes portál, miközben saját, homeopátiás fogkrémét népszerűsíti.

– Jó napot kívánok! Interneten láttam, hogy van természetes anyagokból fogkrémjük.
– Szója-, parabén-, cukor-, fluor-, mentol- és gluténmentes. Próbálja ki, mi már ezt használjuk nagyon régóta.

Kollégánk 1550 forintot fizetett a termékért. A homeopátiás készítményen kívül a Panaszkönyv tíz másik fogkrémet vásárolt. A tizenegy termékből kilenc tartalmaz fluort. A tesztelésben a Greenpeace vegyianyag-szakértője segített. „A fluor vitatott kérdés, például ha folyamatosan fluorozott vizet isznak a gyermekek, az csökkenti az IQ-jukat, és volt egy olyan kutatás is, amely kimondta, hogy a fogkrém fluorozásának nincsen egészségi előnye” – mutatott rá Simon Gergely.

A szakértő több készítményben talált kockázatos tartósítószert. „Ebben a tartósítószer a metil-parabén. A parabénokról tudni lehet, hogy hormonrendszer-károsító hatásúak, tehát a gyermekek fejlődésére kockázatot jelentenek. Sok gyártó már kivonta a parabénokat” – mondta a szakértő.

A homeopátiás fogkrémben fluorid és parabén nincs ugyan, de van benne allergén összetevő. „A helyzet nem lesújtó, de bőven lehetnének jobbak a termékek. Az meglepő, hogy jó nevű márkák is elavult és nem a legnaprakészebb és legjobb minőségű összetevőket alkalmazzák” – hangsúlyozta Simon Gergely.

Forgalomba csak engedélyezett termékek hozhatók – mondta a Magyar Fogorvosok Egyesületének főtitkára, aki szerint a gyermeknek semmi baja nem lesz, ha fogmosás közben nyel némi habot.

„A fluorid nagyon fontos, mert a fogzománcnak a keménységét fokozza, ellenállóbbá teszi. Sőt kezdeti szuvasodást is vissza tud keményíteni. Tehát nem kell fogorvos által fúrni vagy tömést alkalmazni. Sokszor elterjedt, hogy méreg, de borzasztó sok tubussal kellene elfogyasztani ahhoz, hogy mérgezést kapjunk, úgyhogy ettől nem kell félni” – mutatott rá Tóth Zsuzsanna.

Ha megfelelő mennyiségben fogyasztják, a fluortól nem kell tartani – mondta a kutató gyógyszerész is. „Felnőttkorban napi néhány milligrammra van szükség. A gyermekeknél kisebb mennyiség is elég, s mivel a fluoridtúladagolás gátolja a szellemi fejlődésüket, a gyerekfogkrémek fluoridtartalma nagyon alacsony” – árulta el a Szegedi Tudományegyetem gyógyszerésze.

A nyertes az Elmex lett, amelyben nincs kockázatos anyag. Két drogéria saját márkás fogkrémjei végeztek a második és a harmadik helyen. Negyedik a Colgate, amelyet az Aquafresh, a Signal és a homeopátiás készítmény, a Matrix Drops követ. A sereghajtó a Rabbit, a Gabi, a Vademecum és a Lacalut a benne lévő kockázatos tartósítószerek miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!