2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 07:30

Belföld

Ha nem igényelnek semmit, akkor is ránéznek az idős emberekre

Karácsonykor a megszokottnál is nagyobb szükség van a tanyagondnokok munkájára. A Csongrád megyei Mórahalom térségében 1600-an élnek tanyákon, többségük egyedül élő idős ember. A tanyagondnokok az ünnepek alatt is szolgálatban vannak, a betegek speciális hívókészüléken is kérhetik a segítségüket.

  • Ha nem igényelnek semmit, akkor is ránéznek az idős emberekre

Ebédet, gyógyszert hoznak, orvoshoz viszik az időseket, ha kell fát vágnak a mórahalmi tanyagondnokok. Sok idős ember csak velük találkozik az ünnepek alatt. Karácsony idején a gondnokok akkor is benéznek az idősekhez, ha nem igényelnek semmit.

A lelki segítségnyújtás ezért legalább annyira fontos, mint a bevásárlás vagy besegíteni a ház körüli munkákba.

„Mindig tudunk segíteni, hogy hozzájussanak az ellátáshoz. Ez mindenkinél változó. Valakinek például mindennap van kezelése, abban is segítünk, másra nem nagyon tud számolni az ellátott. Van jelzőkészülékes rendszerünk, ami már most 55 tanyán és belterületen ki van helyezve, ez külön biztonságot nyújt az ellátottaknak” – mondta Szögi Antal, tanyagondnok.

Az idősek nagyobb biztonságban érzik magukat a jelzőrendszernek köszönhetően. Tíz perc alatt kiérnek a tanyagondnokok, ha jelez a segélyhívó.

Böröcz Istvánné 11 éve él egyedül. Betegek a gyermekei, ezért idén egyedül karácsonyozik. Elégedett a tanyagondoki szolgálattal, mindig örül, ha meglátogatják és segítenek neki.

„A bevásárlásban vagy ha valahol gond van, nekik mindent elmondhatok, minden problémámat, és segítenek. Meg ha majd rászorulok, hogy ebédet hozzanak, szóval minden tekintetben számíthatok a tanácsukra. Minden tekintetben számíthatok rá, örülök is, hogy ismerősök meg aranyosak. Nagyon meg vagyok elégedve velük” – mondta az idős nő.

Mórahalom térségében naponta mintegy kétszáz idős embert keresnek fel a tanyagondnokok. A szakemberek azt kérik, hogy aki teheti, a szokottnál is jobban figyeljen oda idős, beteg szomszédjaira.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!