2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

„Ha kell, kiviszem a falut a 86-osra, és lezárjuk”

2016. március 19., szombat 18:16, frissítve: szombat 21:13

Mosonudvar fejlesztési lehetőségeit veszítette el az állami földárveréssel. A 450 lelkes település területének negyedét adták el, egy olyan területet, amelyre lakóövezetet terveztek. A polgármester demonstrációt ígér, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke azonnali meghallgatást kért a földművelésügyi minisztertől.

A harminc hektárnyi szántó, amit 3 napja árvereztek el, állami tulajdon. Eddig a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Lajta-Hanság Zrt. bérelte. Mosonudvarhoz tartozik. A 450 fős falu úgy tervezte, a területen lakóövezet lesz. A fejlesztést a rendezési tervbe is beleírták, amelyet  több tucat szakhatóság véleményezett, majd az állami főépítész jóvá is hagyott. Az árveréssel a falu fejlődési lehetőségét vették el, mondja a polgármester.

„Még várunk egy picikét, hátha fog valami történni, az árveréssel kapcsolatosan, esetleg, volt már erre példa, hogy kivették a fejlesztési területet. Nem akarom mondani, hogy melyik városban. Ha nem, akkor marad a demonstráció vagy más egyéb eszköz. Békés úton, de ha kell, kiviszem a falut a 86-osra, és lezárjuk félpályásan.”

Ismét tarolt a Fidesz holdudvara

A földárverések újabb fordulójában is jól szerepelt a Fidesz holdudvara. Az Index azt írja: Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségei, valamint családtagjaik március első felében közel 300 hektárra licitáltak sikeresen. Bővebbe >>>

Korábban, ha egy önkormányzat egy állami tulajdonú földre rendezési tervet készített, s azt a hatóságok elfogadták, az állam átengedte a területet. Az árverezés miatt a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is a földművelésügyi miniszterhez fordult, és azonnali meghallgatást kért, választ azonban még nem kapott. „Az embereknek az az igénye, ami az önkormányzaton belül jelentkezik a település fejlődésével, fejlesztésével kapcsolatosan, és amit egy önkormányzat vezetése meg szeretne valósítani, akkor is, hogyha az egy kis létszámú település, szerintem sokkal magasabb szintű igény és megoldandó feladat, mint az, hogy most a kormánynak az árverezésből bármiféle bevétele legyen azon a környéken. Van bőven föld egyébként, amit árvereztek az elmúlt időszakban, nem akarom ezeket a folyamatokat minősíteni, szerintem ebben a kérdésben nagyon egyszerű megoldást lehetne találni” – nyilatkozta Gémesi György.

A földművelésügyi tárca államtitkára nem sok esélyt lát arra, hogy meggondolják magukat. „Az önkormányzatok igényei is természetesen nagyon fontos, ezt is mérlegelni kell, át kell gondolni, hogy ki milyen területre tartana igényt, de alapvetően – földművelésügyi minisztériumi államtitkárként nem is mondhatok mást – a termőföldet mi szeretnénk megtartani termőföldként, és nem ilyen lakópark meg más megoldásokban gondolkodunk” – közölte Bitay Márton.

Mosonudvar öt éve vált le Mosonmagyaróvárról egy helyi népszavazás után. Az árveréssel a falu területének negyede került magánkézbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!