2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Ha döglött a ló, le kell szállni róla” – vége a tüntetésnek

2016. február 13., szombat 10:11, frissítve: hétfő 16:59

Zsúfolásig megtelt a Kossuth tér szombaton a pedagógusok tüntetésén, akikhez több mint 40 másik szakszervezet is csatlakozott. Elhangzottak beszédek is, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a köznevelési kerekasztalra utalva azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök hozza a döntéseket, nem a kormányt képviselő felek. A demonstráció délután egy órakor véget ért.

13.25 Vége a tüntetésnek a Kossuth téren.

13.10

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Pilz Olivér tanár, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Pilz Olivér tanár, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke
Fotó: MTI

12.33
A kormány ellen hangolta a tüntetőket Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Ha döglött a ló, le kell szállni róla – idézte a miniszterelnököt, majd hozzátette: a kabinet Orbán Viktor utasításait hajtja végre. „A döntéseket a miniszterelnök hozza. A kormányt képviselő tárgyaló partner csak azt mondhatja, amire engedélyt kapott. Kedves barátaim, egy időben gyakran örvendeztetett meg minket dakota közmondásokkal a miniszterelnök. Most ezekből egy gyöngyszemet idéznék: Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla” – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A tanárok a rendszerszintű változtatások mellett például a diákok terhelésének csökkentését követelték.

12.13
Okafogyottá vált a tüntetés az oktatási államtitkár szerint. Palkovics László úgy vélte: tárgyalásokkal kell megoldani a problémákat, a kerekasztal megbeszélései ezért folytatódnak.

Ugyanakkor azt ígérte, hogy két héten belül megoldást találnak a Klik működésére, és elkezdik az intézményfenntartó átalakítását. Hozzátette azt is, hogy csökkenteni fogják a tanulók terhelését.

Fotó: Magyar Nemzet

12.05
Mindenfelé ernyőket látni, ameddig csak a szem ellát. A Vértanúk tere is tele van, a pedagógus-szakszervezetek vezetői közül még nem szólalt fel senki. Ennek oka, hogy körülbelül 40 más szakszervezet is ott van. Felolvastak egy közleményt, amelyből az derült ki, hogy lehetnek provokátorok is a tömegben. A Hír TV tudósítója ilyen személyeket még nem látott a Kossuth téren.

11.47
Az emberek háromnegyede egyetért a tanárok követeléseivel – legalábbis ez derült ki a Publicus Intézet kutatásából. A vizsgálat szerint még a Fidesz-szavazók kétharmada is így vélekedik a kérdésről.

A válaszadók háromnegyede szerint az oktatási rendszer állapota romlott az elmúlt években, és ezért a kormány a felelős.

A legnagyobb problémának a diákok és a tanárok túlzott terhelését, az ágazat alacsony fizetéseit, valamint a szabad tankönyvválasztás megszüntetését tartják.

11.36
Értelmetlennek tartja a tanárok tüntetését a volt oktatási államtitkár.

Klinghammer István a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: az utcai tiltakozás nem oldja meg a gondokat, viszont politikai erők telepednek a demonstrációra.

Fotó: Magyar Nemzet

11.29
Felszólal többek között:

Varga Andrea
, az Autonóm Területi Szakszervezet (ATSZ) elnöke;
Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) elnöke;
Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója;
Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára;
Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke;
Dávid Gyula Márton diák;
Fazakas Gergely szülő;
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke.

11.19 Bejelentkezés a térről

11.00
Megtelt a Kossuth Lajos tér, annyian vannak, hogy a tanárok demonstrációja biztosan csúszni fog, sokan a metróaluljáróban rekedtek.

A Magyar Nemzet felvétele a Kossuth téri demonstrációról
A Magyar Nemzet felvétele a Kossuth téri demonstrációról
Fotó: Magyar Nemzet

10.50

A menet elhaladt az oktatási államtitkárság előtt, csörgettek, sípoltak, így fejezték ki nemtetszésüket a pedagógusok.

10.00

Több százan gyűltek össze a Margit híd pesti hídfőjénél, a hangulat nyugodt, atrocitásoktól mentes. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetén (PDSZ), a Pedagógusok Szakszervezetén (PSZ) kívül ott van még további harminc-negyven szakszervezet, így a vasutasoké is.

Síppal, csengőkkel állnak a tanárok az esőben, a menetet egy rezesbanda kíséri a Parlament elé.

A pedagógusok útvonala a Kossuth térig
A pedagógusok útvonala a Kossuth térig

8.20

Már a helyszínen szervezik a két óra múlva kezdődő tüntetést, a Kossuth térre folyamatosan érkeznek a szervezők és a szakszervezetek.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a pedagógusok tüntetése előtt Budapesten
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a pedagógusok tüntetése előtt Budapesten
Fotó: MTI

 

Pedagógusok várják az indulást a Jászai Mari téren Pesten
Pedagógusok várják az indulást a Jászai Mari téren Pesten
Fotó: MTI

7.30

A Kossuth téri demonstrációra kora reggel csak Pécsről hat különbusz indult. Baranya több településéről személyautókkal utaztak a demonstrációra, volt olyan iskola, ahol azok is beszálltak az üzemanyagköltségbe, akik nem tudnak részt venni a tüntetésen.

____________

A demonstrációt mások mellett a taxisok is támogatják, ők 20 autóval álltak fel két oszlopban a Balassi Bálint utcában. A tüntetés után pedig alternatív oktatási kerekasztalt hoznának létre a pedagógusok – erről a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója beszélt Magyarország élőben című műsorunkban. Pukli István azt mondta: addig folytatják a tiltakozást, ameddig valódi eredményeket érnek el.

„Itt van megfelelő társadalmi támogatottsága, és nem a sztrájkkal kezdünk, s nem fogunk belefulladni, hanem kitartunk a végsőkig.”

Beszámoltunk róla, a Fidesz-frakció lillafüredi ülésén tartózkodó Balog Zoltán helyett Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára fogadta a pedagógusok sztrájkbizottságát, amellyel a szakszervezetek 25 pontos követeléseiről egyeztetett. Bővebben>>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!