2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

„Ha Al Capone adócsalás miatt le tudott bukni, akkor ez is elegendő”

2017. május 17., szerda 06:00

Sötétben tapogatózik a korrupciós ügyeket nyilvánosságra hozó Hadházy Ákos. Az LMP társelnöke szerint konkrét bizonyíték van Orbán Viktor korruptságára, az ügyészség azonban a szőnyeg alá söpri az ügyeket. Az ellenzéki politikus szerint milliárdok tűnnek el úgy, hogy nem tudni, hol landol a pénz.

Hadházy Ákos szerint nem kell titkos információkat kapni a korrupciós ügyeknél, amelyeket sajtótájékoztatón szokott bemutatni, de a legtöbbször csak addig jutnak el, hogy a pénz eltűnt. „Valahol nagy kár érte a költségvetést vagy az önkormányzatot, vagy megcsapolták az uniós pénzeket, a haszon pedig valahol nyilván megjelent, de a legtöbb esetben nem lehet megmondani, hogy hol, de sejteni lehet.”

Ha a miniszterelnök úr vagyonáról van szó, olyat is tudok bizonyítani, amikor a miniszterelnök pénzt kapott, és szinte 100 százalékosan, ő maga sem cáfolta, azért kapott pénzt Mészáros Lőrinctől, mert ő megkapott egy csomó közbeszerzést.

Hadházy László példaként hozta a hatvanpusztai ingatlant, ahol Orbán Viktor kutyája él. Az ingatlan a kormányfő édesapjáé, amelyet azonban Mészáros Lőrinc évi 15 millió forintért bérel.

Felszólítottam, hogy találjon ki valami, bármit, mondjuk, hogy paradicsomot termeszt. Ugyanis ez az eddigi legsúlyosabb bizonyíték, hogy pénzügyi kapcsolat van a felcsúti polgármester és a miniszterelnök között.

Hadházy Ákos rámutatott, hogy az évi 15 millió forint elenyésző Mészáros Lőrinc vagyonához képest, viszont Orbán Viktornak ez papíron az évi fizetése, és emlékeztetett: ez 10 év alatt már 150 millió forint.

Nem kell hogy legyen titkos dokumentum. A 15 millió forint az 15 millió forint. Ha Al Capone adócsalás miatt le tudott bukni, akkor azt gondolom, hogy ez is elegendő.

Hadházy Ákos arról is beszélt, hogy a nyoma veszett milliárdoknak a nagy része külföldön köthetett ki. „Ha nekem ennyi pénzem lenne, pláne lopott, akkor én is ezt csinálnám.” Hozzátette: a pénz külföldre menekítésének bonyolult technikája van, de megvannak rá a szakemberek. „Vannak olyan technikák, például Svájc vagy a dél-amerikai országok, amikor nem is kell átutalást csinálni, csak ez egyik bank odaszól a másiknak, és annak nincs is különösebb nyoma, de ezek egyelőre feltételezések.”

Az LMP társelnöke szomorúnak tartja, hogy azokat a korrupciós ügyeket, amelyeket ő nyilvánosságra hoz, az ügyészség egyszerűen a szőnyeg alá söpri. „Amikor a feljelentést megteszem, akkor nyilván csak azt tudom mondani, hogy indokolatlan haszon volt, hogy a vállalkozónál vagy a politikusnál jelenik meg, az kérdés.”

Hadházy Ákos Mengyi Roland példáját is felhozta, aki szerinte véletlenül bukott le, aminek az az oka, hogy a NAV pont azt a szociális szövetkezetet ellenőrizte, a beszélgetést pedig, amellyel a korrupció bizonyítható, nem törölték le.

Másik példaként említette Tiborcz Istvánt, a miniszterelnök vejét, akinek a cége számos városban újította fel a közvilágítást. Az ügyben a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) továbbra is nyomoz, a Legfőbb Ügyészség azonban indoklás nélkül lezárta az ügyet.

35 körüli feljelentés volt, amelyből 11-ben folyamatosan nyomoznak, előrehaladott állapotban vannak. Az már más kérdés, hogy meglehetősen lassan haladnak. Lesznek olyan emberek, akik nem fogják megúszni, magas szinten, képviselői szinten is.

Hadházy Ákos 100 százalékig biztos benne, hogy Farkas Flórián csuklóján kattanni fog a bilincs. Olyan előrehaladott nyomozás folyik, elsősorban a Híd a munka világába nevű kezdeményezés kapcsán, de más ügyben is. Hozzátette: a nyomozás lassan megy, ami abból is látszik, hogy még a politikus mentelmi jogát sem kérték ki.

Tekintse meg a teljes interjút:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!