2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Ha Ádernek tetszik, jár a 200 millió?

Hír TV

2018. március 22., csütörtök 10:20, frissítve: csütörtök 15:00

Soron kívül intéztek 200 millió forintos támogatást Áder Jánosék egy mobil víztisztító berendezésre. A fejlesztést volt a 2016-os Víz Világtalálkozó magyar szenzációja, amellyel a gyártó szerint a migráció is megelőzhető. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szerint az eljárás jogszerű volt, a támogatási keret 3%-a egyedi döntéssel is elkölthető.

Víztisztítás növényi alapú porral, amely megköti az olajat és az egyéb szennyeződéseket: ezt a módszert is bemutatták a budapesti Víz Világtalálkozón 2016 novemberében. A konferencia megrendezése szívügye volt Áder János köztársasági elnöknek, aki szívesen mutatkozik a környezetvédő szerepében.

Szakértők kiszámolták, hogy ha a műanyag szeméttel történő szennyezése így folytatódik az óceánoknak, akkor 2050-re több műanyag szemét lesz az óceánjainkban, mint hal. Van aki meglepődött ezen, és valóban sokkoló. Sokkoló. Több mint sokkoló, és több mint elgondolkodtató – hangoztatta a köztársasági elnök.

A világtalálkozóra Magyarország saját találmánnyal készült. Ez volt az Aquaprifit Zrt. napenergiával működő, mobil víztisztítója. A gyártó úgy reklámozta, hogy a berendezés segítségével olyan régiókban is ivóvízhez juthatnak az emberek, ahonnan amúgy elvándorolnának a vízhiány miatt. A cég megcsúszott a fejlesztéssel, ezért az államfő környezetéből odaszóltak a Nemzeti Kutatási Hivatalhoz, amelyet egy fideszes káder, Pálinkás József akadémikus, volt oktatási miniszter irányít. Az Aquaprofit az elnöki keretből kapott is soron kívül kétszázmillió forintot – írja a 24.hu. Noha az idő szorított, a cég nem kapkodta el a munkát, ami dühítette Pálinkás elnököt. Dühének hangot is adott.

Meg kell nézni, hogy működik-e a berendezés, mert ha nem működik a berendezés, akkor az Aquaprofitnak fogok egy levelet írni, másrészt a köztársasági elnök úrnak, hogy elnök úr, mi van má’?

A kétszázmilliót gyorssegély uniós pénzből származott. Az egyik ellenzéki párt, az Együtt vizsgálatot követel az uniós támogatások elköltését felügyelő kancelláriaminisztertől.

Nettó telefonok alapján kiutalásokat eszközölnek valamely fideszes politikus számára fontos ügyre vagy cégnek. Itt most az történt, hogy a Lázár János felügyelete alá tartozó Kutatási és Fejlesztési Innovációs Hivatal egy kétszázmilliós támogatást utalt ki, gyakorlatilag Áder János kérésére – reagált Juhász Péter, a párt elnöke.

Azt nem tudni, hogy a magyar víztisztítót azóta sorozatban gyártják-e, vagy a berendezés prototípusa csak az államfői presztízst szolgálta-e.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!