2024. 10. 05. Szombat Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Halhatatlanok - Limanowa - a magyar győzelem 1914 03:00

Gyurcsányt és feleségét tesztelik a szocialistákon

,

2016. október 31., hétfő 17:10, frissítve: hétfő 19:29

Clintonékat követné a Gyurcsány házaspár. Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségéről szondázzák az MSZP budapesti tagjait, szimpatizánsait – írja a Magyar Idők című kormánylap. Közben az MSZP és a Gyurcsány-párt is tagadja, hogy a többi baloldali párt tudta nélkül felosztották egymás között a fővárosi választókörzeteket.

Január utolsó napjaiban még Dobrev Klára hallgatta Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédét. A kocka azonban fordulhat, és a volt kormányfőből lehet majd hallgató. A baloldalhoz közel álló elemzőműhely, a Progresszív Intézet már arról kérdezi az MSZP budapesti tagjait és szimpatizánsait, hogy mit szólnának ahhoz, ha Dobrev Klára lenne a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje – írta szocialista forrásokra hivatkozva a Magyar Idők című kormánylap. A megbízó nem ismert, de a kérdések alapján Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció állhat a felmérés hátterében. Ugyancsak a kormánylap cikkezett arról, hogy az MSZP és a DK titokban felosztotta egymás között a budapesti parlamenti választókerületeket. A 18-ból 11 körzetet kapnának a szocialisták, 7-et pedig Gyurcsány Ferencék.

„A tárgyalássorozat, ami az MSZP és más pártok között zajlik, az nem személyi, hanem tartalmi kérdésekről szól. A közös kormányzás tartalmáról, a jogállamiságról, szakmai kérdésekről, és szeretném tisztázni, hogy amíg nincs miniszterelnök-jelöltje a baloldalnak, addig teljesen abszurd egyéni választókerületek leosztásáról beszélni. Nyilván meg kell nézni, hogy kinek az érdeke ilyen típusú cikkek megjelentetése, és akkor választ is kaptunk az ügy komolyságára” – mondta Molnár Zsolt, az MSZP elnöke.

Cáfol a Demokratikus Koalíció is. „Nemhogy megállapodás, de még tárgyalás sincs a két párt között semmilyen budapesti vagy egyéni, listás együttműködésről, ez egy ócska rágalom. Erőlködnek. Az ellenzéki pártok megkezdték a tárgyalásokat, nyilván ez zavarja a Fideszt” – reagált Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

A baloldali pártok múlt héten kezdtek el tárgyalni a Párbeszéd kezdeményezésére a 2018-as választási együttműködésről. „Mivel mind a két párt cáfolta ezeket a híreket, ezért ez számunkra nem létezik” – mondta V. Naszályi Márta, a párt önkormányzati képviselője.  

A Magyar Nemzet értesülése szerint valóban létezik fővárosi alku a DK és az MSZP között, de a paktum nem tekinthető kész ténynek, hivatalos döntés egyik pártban sincs róla. A Hír TV is úgy tudja, hogy a Gyurcsány-párt több fővárosi körzetet kinézett magának. Információink szerint Varju László alelnök Újpesten, egy másik alelnök, Vadai Ágnes Újpalotán, míg a DK budapesti elnöke, Élő Norbert Csepelen indulna.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!