2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Gyurcsány szakdolgozata: megtagadták a nyomozást + Videó

Nem indítanak nyomozást a pécsi egyetem feljelentése alapján Gyurcsány Ferenc eltűnt szakdolgozata ügyében. A Hír Televízió értesülése szerint a Pécsi Rendőr-főkapitányság bűncselekmény hiányában tagadta meg a nyomozást.

Ismert, a a Pécsi Tudományegyetem (PTE) május 2-án tett feljelentést Gyurcsány Ferenc volt kormányfő eltűnt szakdolgozatával kapcsolatban.

A PTE közleményében akkor azt írta, hogy az elmúlt napok fejleményeinek hatására a rendőrségi feljelentés mellett kibővítik az egyetemen és jogelődeinél tárolt diplomamunkákkal foglalkozó tényfeltáró bizottság feladatkörét Gyurcsány Ferenc 1984-ben, a Janus Pannonius Tudományegyetemen leadott szakdolgozatára vonatkozóan. A vizsgálat tehát kiterjed a volt miniszterelnök beadott szakdolgozatának eltűnésére és a plágiumgyanúra egyaránt – mutattak rá.


A jelen

Szerdán újabb fejlemények láttak napvilágot: Gyurcsány felvételi nélkül került be a pécsi egyetem közgazdasági karára. Ezt a volt kormányfő maga árulta el még tíz éve egy lapinterjúban. A cikket most a Heti Válasz találta meg és idézte újra. Gyurcsány akkor azt nyilatkozta, hogy a pártállami rendszer művelődésügyi minisztere, Köpeczi Béla engedélyezte neki, hogy felvételi nélkül kerüljön át a tanárképzőről a közgazdasági egyetemre. Közben a főiskola egyik volt tanára azt állítja, nála soha nem vizsgázott az akkor már KISZ-titkár Gyurcsány.

„Kertészettől kisállattenyésztésen át takarmányozásig sok mindent tanultunk” – bő egy hónapja még így emlékezett Gyurcsány Ferenc a főiskolás éveire. A pécsi tanárképző főiskola nyugdíjas állattenyésztéstan-tanára viszont nem emlékszik az egykori hallgatóra.

Bogáthy András azt nyilatkozta a Hír TV-nek, hogy 1984 előtt a biológia–technika szakos hallgatók nem kerülhették ki őt a pécsi főiskolán. Mint mondta, akkor vizsgáztatnia kellett volna Gyurcsányt: „kellett volna mindjárt másodéves korában általános állattenyésztéstanból, genetikából vizsgázni, aztán utána takarmányozástanból. Harmadévben kisállattenyésztés-tanból … később pedig nagyállattenyésztés-tanból.”

Gyurcsány elvileg nem államvizsgázhatott volna ezek nélkül a tárgyak nélkül. A volt kormányfőt ekkor már KISZ-titkárrá választották.

A plágiumgyanúezek történtek idáig

Az egykori pécsi KISZ-titkár felsőoktatási tanulmányai az után kerültek a figyelem középpontjába, miután a Hír Televízió Célpont című műsora kiderítette: Gyurcsány első szakdolgozatának címe és bírálata megegyezik korábbi sógorának diplomamunkájával.

Ezt követően Facebook-bejegyzésében Gyurcsány azt állította, 1984-ben azért ezt a témát választotta, mert akkori felesége szüleinek balatonfüredi családi házában sok anyagot talált a környék szőlészetéről és borászatáról. Az exsógor ugyanakkor a Célpontnak már másnap hazugságnak titulálta a volt kormányfő állítását. A Hír TV április 29-én  azt mutatta be: a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat majdnem minden ponton egyezik volt sógoráéval.

Gyurcsány Ferenc múlt hét csütörtökön azt mondta, hamarosan nyilatkozik, miután kiderült: a pécsi egyetemen megtalálták volt sógora szakdolgozatát. A volt kormányfő ezt azóta sem kommentálta, pedig korábban azzal védekezett: Rozs Szabolcs értekezését valaki az ő ellopott dolgozata alapján, utólag állította össze.

A Hír TV Célpont című műsorának a kijelölt pécsi iskola volt igazgatója azt mondta: Gyurcsány nem teljesítette a tanítási gyakorlatát.

A Magyar Nemzet a héten a birtokába került dokumentumra hivatkozva azt írta: saját párttársa diplomáztatta le a volt kormányfőt, aki az MSZMP egyik jegyzőkönyvének tanúsága szerint „a mozgalmi munkában megtalálta személyisége kiteljesedésének lehetőségeit”. Klinghammer István akadémikus, az ELTE korábbi rektora az üggyel kapcsolatban úgy reagált: nem elfogadható Gyurcsány Ferenctől az, hogy nem emlékszik a diplomaszerzés részleteire.

GYURCSÁNY SCHMITT PÁL DOKTORIJÁRÓL:

2012. január 12. (Facebook): Nincs az a palotaőrség, ami meg tudná védeni a Sándor-palota jelenlegi lakóját attól az istentelen szégyentől, ami most rázuhan. […] Az elnök minden bizonnyal plágiumot követett el. Sajnálom, hogy azt kell mondjam, de ha igaz a gyanú, akkor lopott.

2012. március 27. (Facebook): Az elnök erkölcsi bukása az eddiginél is nyilvánvalóbb lesz (ha persze ez egyáltalán lehetséges), hivatala végletesen és véglegesen eljelentéktelenedik. A jobboldal híveire nehezen lemosható szégyen fog hullani, másképp mondom: mostantól ciki lesz jobboldalinak lenni.

2012. március 30. (HVG.hu): Göncz Árpád 1990-es megválasztása óta a parlamenti többség minden esetben az ellenzékkel való egyeztetés nélkül választott államfőt, de amíg minden korábbi elnök képes volt arra, hogy az alkotmányos követelményeknek és a nemzet képviseletének eleget tegyen, az Orbán Viktor által jelölt Schmitt Pál ebbe belebukott. A 2006-os őszödi beszédem a tovább élő kádári hagyományokkal és a mutyikkal, féligazságokkal terhelt rendszerváltozással
való szembenézés kísérlete volt. Schmitt Pál ügye ezzel szemben antiőszöd, a kádári hagyományok és a rendszerváltozás rossz hagyományainak folytatása.

2012. március 30. (ATV.hu): A doktori cím megszerzésének alapvető feltétele az önálló tudományos munka. Ebben a dolgozatban az önálló tudományos munkának se híre, se hamva. Becsapta önmagát, úgy látom, becsapja a világot. […] Elementárisan zavarja, bántja a magyarok sokaságának a jóérzését. Azt mondják, hogy kérem szépen, nem lehet egy csaló az országnak az elnöke, nem lehet egy hazug ember az ország elnöke, nem lehet egy morálisan elfogadhatatlan ember az ország elnöke. […] Nem egy sokunk közül, hanem úgy tűnik, hogy silányabb, mint a legtöbb magyar. Ez baj. Nem lehet silányabb ember az ország elnöke, mint a legtöbb magyar. Mi fel akarunk nézni erre az emberre – nem lehet innentől kezdve.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!