2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gyurcsány: Orbán egy ellenforradalmár

2016. október 23., vasárnap 15:31, frissítve: hétfő 20:25

A baloldali kis pártok kora délutánig megtartották a megemlékezéseket az 1956-os forradalomhoz és szabadságharchoz köthető fővárosi helyszíneken. A legélesebben a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc fogalmazott, aki ellenforradalmárnak nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt.

A valódi nemzeti egység létrejöttét nevezte az ’56-os forradalom és szabadságharc legfontosabb üzenetének az MSZP elnöke a Nagy Imre-emlékháznál. Molnár Gyula szerint újra aktuálisak a korabeli gondolatok arról, hogy szűnjön meg az elnyomás, legyen sajtószabadság, valamint hogy az oroszok ne szóljanak bele a magyar belpolitikába.

„A legszebb üzenet, azt gondolom, 1956-ban a nemzeti egység volt. A valódi nemzeti egység, amely a szabadság és a demokrácia elfogadásában volt. Ma pedig azt látjuk, hogy új egységnek kiáltanak ki 3,2 millió szavazót. Azt tudjuk mondani, hogy a Fidesz az új kisebbség pártja Magyarországon, az új többség pedig mi vagyunk” – fogalmazott Molnár Gyula elnök.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor nem követője, hanem elárulója a 60 évvel ezelőtti forradalomnak. Az ’56-osok terén koszorúzással emlékező Demokratikus Koalíció elnöke úgy fogalmazott, ma csak a demokratikus ellenzék támogatói vehetik tisztességgel Nagy Imre és mártírtársai nevét az ajkukra.

„Ha Nagy Imre forradalma a szabadság és a demokrácia forradalma volt, akkor a mai magyar miniszterelnök az ellenforradalom vezetője. Ha Nagy Imre forradalma a hazát akarta felemelni, akkor ha a mai miniszterelnök az ő nevére, az ő emlékére és az ő hagyatékára hivatkozik, az ennek a tiszta forradalomnak a bemocskolása, elárulása. Maga a pőre blaszfémia” – mondta Gyurcsány.

Ellentüntető próbálta megzavarni az egykori szabad demokrata párt megemlékezését a Nagy Imre-emlékháznál, de a rendzavarót a rendőrök távol tartották. Az egykori SZDSZ-elnök, Kuncze Gábor ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a közéletben a rossz közérzetet a jogállam lebontása jelenti, és a liberális politikus rosszul érzi magát a mindent átható korrupciótól is.

„Igen rosszul érezzük magunkat a mindent átható, cizellált korrupciótól. Arról, hogy a mi közös pénzünkkel, az európai polgárok közös pénzével tömheti meg egy szűk csoport a zsebeit. A maffiaállam a szervezete tagjait gazdagítja szintén kontroll nélkül. Mert azért olyan még nem volt, hogy a miniszterelnök barátai, egyes családtagjai egyik évről a másikra a leggazdagabbak közé kerüljenek” – jelentette ki Kuncze Gábor.

A Nagy Imre-szobor mellett megemlékező Együtt képviselője szerint ma is elmondható, hogy egy erőszakos csoport elfoglalta az államot, ezért szerinte az ’56-os fiatalok ma is azt mondanák: elég volt.

„A nemzeti együttműködés rendszere fortélyos félelemmel igazgat, és sejtszinten mételyezi a közéletet. Az atomerőművel házaló, usankás ügynökök pedig már a konyhánkban vannak. A saját stadion, az odavezető, aranyáron épült kisvasút, a kreatív haveri és rokoni közbeszerzések vagy a kínos kérdéseket megíró újságok felszámolása is egy olyan személyi kultusz része, amilyenre ’56 magyarjai, fiatalok és idősek azt mondanák: elég volt” – vélte Molnár Tibor elnökségi tag.

Az LMP a Vár aljában, Mansfeld Péter szobránál emlékezett meg az 1956-os forradalomról. Szél Bernadett társelnök pedig arról beszélt: Magyarországon még ma is közéleti pozícióban lehetnek olyan emberek, akik a diktatúrát működtették.

„Mi azt gondoljuk, egy diktatúra titkai nem lehetnek egy demokrácia alapjai. Mi azt gondoljuk, a diktatúra ilyen módon a mai napig velünk él, velünk él az országban. Amíg a csontvázakat ki nem pakoljuk a szekrényből, addig nem tudunk stabil demokráciát létrehozni. Ez az, ami miatt az LMP újra és újra benyújtja azt a törvényjavaslatot, amellyel az állambiztonsági múltat átláthatóvá akarjuk tenni, és a diktatúra működtetőinek a közéletből, a legmeghatározóbb pozíciókból való kizárását követeljük”  – mondta Szél Bernadett.

A liberálisok a Kozma utcai temetőben, a 301-es parcellánál koszorúzással emlékeztek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!