2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Gyurcsány: Mi sem voltunk tökéletesek

2016. október 12., szerda 19:34, frissítve: csütörtök 13:38

Figyelemfelhívás és a szolidaritás állt annak a hátterében, hogy a Demokratikus Koalíció a napokban kivonult a parlamentből, mondta Gyurcsány Ferenc a Hír TV stúdiójában. A politikus beszélt arról is, hogy miért nem csapott le rá és „mentette meg” a Népszabadságot.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az a fideszes vád, miszerint ezzel cserben hagyják a választóikat valóban nagy dilemmát jelentet önmaguknak is. Ugyan akkor nem hagyhatták, hogy a „demokrácia mögé bújjon el az önkény hatalma”. „Van egy határ” – szögezte le Gyurcsány a stúdiónkban.

A teljes beszélgetés:

Kitért rá, a mandátumot azért nem szabad visszaadni, mert akkor előáll az a helyzet, ami két éve volt Veszprémben, az Orbán-kabinet ismét birtokolja a kétharmados többséget az országgyűlésben.

Arra a felvetésre, hogy miért nem veszi meg a felfüggesztett Népszabadság tulajdonosát, a Médiaworks-öt azt mondta, olyan tulajdonos kell, aki tudja vállalni a felelősséget. „Nem tudok én másra koncentrálni, nincs az én lelkemben más, mint a politika, ez nem egy hókuszpókusz”. (Mint az ismert, februárban jelentette be Gyurcsány Ferenc, hogy kiszáll az üzleti életből, ekkor adta el a Motimot – a szerk.)

Emlékeztetett, megjelentek a sajtóban is olyan kimutatások, amik azt támasztják alá, hogy a kiapasztják a nem kormányzati sajtót, úgy látja: ma nulla állami hirdetés jelenik meg az ellenzéki lapokban. „Minden szentnek maga felé húz a keze, mi sem voltunk tökéletesek” – ismerte el Gyurcsány. Úgy vélte, az nincsen rendben, hogy kormányzati politikai eszközökkel tönkre tesznek egy olyan újságot, ami – mint fogalmazott – a magyar napilappiac zászlóshajója.

Gyurcsány elítélte a Hír TV-ben a médiában szerinte tapasztalható diszkriminációt, és büntetőpolitikát, emlékeztetett: ő volt az egyetlen miniszterelnök, aki soha nem ragadott telefont, hogy egy szerkesztőségnek elmondja, mi jelenjen meg.

Szólt a baloldal válságáról is Gyurcsány.

Szerinte egy olyan átalakuláson megy át, ami megújuláshoz, innovációhoz vezet. Rámutatott: a magyar demokraták fogják leváltani a mostani hatalmat. Véleménye szerint az a jó politikus aki hatással tud lenni az emberekre, befolyással van a választókra. A népszerűséggel Gyurcsány elgondolása szerint nem lehet sikeres politikus senki. Példának Szili Katalint hozta fel.

Az MSZP, a DK, a PM és a Modern Magyarországért Mozgalom tart közös tüntetést a nemzeti ünnepen, „Mossuk le a gyalázatot címmel” – számoltunk be róla nemrég. Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, hogy terveznek-e bármilyen összefogást azt válaszolta, „én szerintem nem olyan sokára azt fogja látni, el fog kezdődni az, aminek itt az ideje a demokratikus ellenzéki pártok között”. Leszögezte ugyan akkor: a 2014-ben is tapasztalt balodali-liberális ellenzék nyilvános csatározását most jobb lesz elkerülni. „Az a jó, ami eredményt hoz” – vélekedett. Az Gyurcsányt nem igazgatja, hogy ezt milyen módszerekkel érik el, „menetrendnek technikák amikor az országot szétszedi ez a kormány? Ó istenem”.

A DK elnöke annyit még hozzáfűzött: a Jobbikkal nem tudja elképzelni az együttműködést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!