2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Gyurcsány: Nem kell bocsánatot kérni 2006 őszéért

2016. október 26., szerda 20:25, frissítve: hétfő 20:17

A volt miniszterelnök a Hír TV-nek azt mondta, szerinte azóta kiderült, hogy rendőrszakmai hibák történtek, amihez a politikának nem volt köze.

Karácsony Gergely október 23-án sajnálkozását fejezte ki a tíz évvel ezelőtti események miatt, ezt sokan úgy értelmezték, hogy a volt miniszterelnök nevében tette.

„Ne felejtsétek el, hogy ez a nap 2006. október 23-nak tizedik évfordulója is. Ez a nap volt a 3. köztársaság haláltusájának első napja. Az ország egyik fele úgy érezte, Orbán puccsot akar végrehajtani. A másik fele viszont úgy érezte, hogy a rendőrség nem tudja és nem is akarja megkülönböztetni egymástól a csőcseléket és a gyülekezési jogukkal élő polgárokat. Mások nevében nem beszélhetek. A magam nevében mondom: végtelenül sajnálom, hogy ez megtörténhetett a 3. magyar köztársaságban” – mondta a Párbeszéd Magyarországért társelnöke.

A kijelentést a sajtó lényegében úgy értelmezte, hogy a Párbeszéd politikusa Gyurcsány nevében kért bocsánatot. Annak ellenére jelent ez meg, hogy a politikus kifejezetten jelezte: csak a saját nevében beszél. És bocsánatot sem kért, csupán annyit mondott: sajnálja, ami történt.

Bocsánatot Gyurcsány Ferenc sem kért 2006-ért. Kijelentette: többször mondták, hogy ők is sajnálják a történteket, de a tíz évvel ezelőttiek miatt politikusnak nem kell bocsánatot kérnie.

„A rendőrszakmai hibákért a kormány sajnálkozását fejezte ki. Az azóta elindult és részben első fokon befejeződött eljárások azt derítették ki, hogy politikai érintettség a rendőrszakmai hibákban nincs. Ezért a rendőrség hibáiért való sajnálkozáson túl, azt gondolom, hogy politikusnak bocsánatot kérnie nem kell” – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc.

Karácsony Gergelyt nem zavarja, ha bocsánatkérésként értelmezték az október 23-i, ellenzéki rendezvényen elhangzott kijelentését.

„2006 őszén nem politikus voltam, így bocsánatot kérni sem tudok, de szívesen megteszem, ha úgy tetszik, ez bocsánatkérés a részemről. Szerintem a magyar baloldal, ha komolyan veszi, történelmi felelőssége van abban, hogy az országot a demokrácia útjára vigye, azt is feltételezi, hogy az elmúlt évtizedek politikai hibáit is számontartjuk, és megpróbáljuk őszintén a nyilvánosság elé tárni. Megpróbálunk őszintén beszélni arról, hogy hol hibáztunk” – mondta Karácsony

Karácsony Gergely szerint a tíz évvel ezelőtti október 23-a egy olyan tüske a magyar politikában, amelyet az ország még nem dolgozott fel. A PM társelnöke 2006-ban a Medián piac- és közvélemény-kutató cégnél volt kutatásvezető.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!