2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gyurcsány: Ha becsuktak volna, még keményebben jövök ki

2017. szeptember 5., kedd 06:13, frissítve: kedd 08:17

Az ellenzéki oldalon dúló viták és ellentétek közepette ma egyértelműen nehéz megszólítani azt a csoportot, amely kormányváltást akar Gyurcsány Ferenc szerint. A DK elnökét nem izgatja, hogy Botka László mit gondol róla, megfelelni sem akar neki, mivel csak „a habitus számít”.

Önmagába bukhat bele a Fidesz Gyurcsány Ferenc szerint – így kezdődött a beszélgetés a Hír TV stúdiójában a Demokratikus Koalíció elnökével. „Ha annyi feszültséget teremt, és olyan hatalmi konglomerátum lett, ami feszíti e történeteket, hogy tovább integrálni már nem tud, de feszültséget meg tud teremteni” – fejtette ki álláspontját a politikus, aki szerint addig működik az orbáni forgatókönyv, ameddig nem akkora az indulat a kormányváltó szándékú többségben, hogy már nem érdekli, egyébként melyik pártot támogatná igazából. Csak az, hogy ne a Fidesz győzzön. Úgy látja, a nemzeti együttműködés rendszerének ez a leggyengébb pontja.

A DK nélkül nem lehet…
Nem lehet kormányváltás a Demokratikus Koalíció nélkül – erősítette meg a pártelnök szavait a Hír TV reggeli műsorában Varju László.


A DK szóvivője azt mondta: együttműködést ajánlanak mindenkinek, aki Orbán Viktor leváltásában érdekelt, ugyanakkor konkrét pártokat nem nevezett meg.

Gyurcsány Ferenc szombati kampánynyitóján üzente meg a többi pártnak, hogy külön alkut nem fognak kötni senkivel, ugyanakkor a 106 egyéni körzetről hajlandók megállapodni.

Bővebben>>>

Emlékeztetett, az időközi választások sorozatában Tapolcán, Salgótarjánban vagy Veszprémben az volt tapasztalható, hogy a választók jelentős részben elhagyják a saját pártjukat: azért, hogy a Fidesszel szemben álló legerősebb jelöltre szavazzanak. „Négyből háromban ez történt – Újpest kivételével, amely nagyon baloldali körzet, tehát ott erre nem volt szükség. … Azt is látom a saját szavazóink egy részén – amitől én nem vagyok olyan boldog, mert nem látom a következményeit –, hogy azt mondják, a Jobbikra fognak szavazni, ha ő ott a legesélyesebb kihívó – amitől engem egyik oldalról kiráz a hideg, másik oldalról meg értem, hogy a választók egy része úgy gondolkodik, hogy semmi mást nem akar, mint hogy ezek most már menjenek el – fogalmazott Gyurcsány.  – Ez hatalmas kihívás a Fidesznek, és hozzáteszem, nekünk is, ha ez fog történni” – mondta még.

A jelenlegi állapotokról szólva úgy vélekedett, az ellenzéki oldalon dúló viták és ellentétek közepette ma egyértelműen nehéz megszólítani azt a csoportot, amely kormányváltást akar, ugyanakkor Gyurcsány szerint „mindenki ki fog józanodni”, és létrejön egy viszonylag egyszerű képlet: „Orbánnal megyünk tovább, vagy leváltjuk?” Itt fontos megjegyezni a DK elnöke szerint, hogy ha az emberekben megérett a válasz a kérdésre, le kell zárniuk végre azt a vitát, amelybe még belemenni is felesleges volt.

Szóba került Kálmán Olgánál a többi ellenzéki párt is. A volt kormányfő előhozta: az LMP Szél Bernadettet tette meg kormányfőjelöltnek, a Momentum és az Együtt világossá tette álláspontját, „de azért az egy egyszerű helyzet, hogy miközben nyugodtan lehet külön listákat csinálni, mindenki mutassa meg, hogy ő mit képvisel, a 106-ban meg kell állapodni. Aki a 106-ban (106 választókerület – a szerk.) nem állapodik meg, az Orbánt segíti, és szerintem pokoli lesz a nyomás azokon, akik nem akarnak megállapodni a 106-ban. Mi meg akarunk állapodni” – szögezte le. Noha a DK-t gondolja az egyetlen olyan pártnak, amelynek nincsen előfeltétele a többiekkel való együttműködésben, a vitát nem folytatja, és azt sem gondolja, hogy az az ő személyéről szólt volna az ellenzéki pártok között. – Ez akkor lenne igaz, ha a ma legnagyobbnak gondolt ellenzéki pártnak a miniszterelnök-jelöltje mindenki mással meg tudott volna állapodni. Szerintem nem Gyurcsány-probléma van, hanem Botka-probléma: egyetlenegy megállapodást nem hozott tető alá az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Fotó: MTI


Mint folytatta: bajban lenne, ha az MSZP-vel már összeállt volna mindenki rajtuk kívül, és ők közösen azt követelnék, hogy a Demokratikus Koalíció jöhet, csak Gyurcsány nélkül – „az elgondolkodtatna, de a helyzet az, hogy eddig egy megállapodás van, a DK és a Moma közötti megállapodás”.  Ez is azért vált lehetővé, mert Gyurcsány vonzónak tartja azt, hogy a Moma egy konzervatív-szabadelvű párt, a DK pedig egy balközép, és így is együtt tudnak működni. Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy mennyire jövedelmező egy három-négy tagból álló párttal összefogni, azt felelte, már Bokros Lajos személye önmagában is fontos. Visszaemlékezve arra az időszakra, amikor még a DK is kevesebb tagot számlált, úgy fogalmazott: „az igazság vagy a többség nem feltétlenül jár kéz a kézben.”

Gyurcsány elgondolása szerint a habitus számít, „bármennyi gondunk is van egyikünkkel-másikunkkal, azok mindig a múltból jönnek. A múlt nem fog bennünket összehozni, a jövő tud bennünket összehozni, hogy van egy közös cél. Persze hogy az LMP-vel lehet ezer bajom, hát Schiffer András feljelentett, majdnem börtönbe kerültem miatta. Na és? Ezerszer meg tudok emiatt bocsátani vagy túllépni rajta.” Sőt azt is kibírná és megacélozná Gyurcsányt, ha Tátrai Miklós és Császy Zsolt mellett (a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egykori vezetői, akik letöltendő börtönbüntetést kaptak hűtlen kezelés kísérlete miatt a 2008-as sukorói telekcsere ügyében – a szerk.) ő is letöltendő büntetést kapott volna. „Ha engem csuknak be, én még keményebben jövök ki, rossz üzletet kötött volna a hatalom, ha engem becsuk, mert most sem vagyok vele túlságosan megértő, de még keményebb ellenfelet kapott volna” – mondta.

A listában, úgy véli, alig van esély együttműködni, a 106-ra vonatkozóan az Együtt-tel és a Párbeszéddel meg lehet állapodni. „Minden mai tudásunk szerint egy a 106-ra vonatkozó DK–MSZP–Együtt–Párbeszéd-együttműködés létrejöhet, és ha mindenki normális, akkor lesz ilyen megállapodás. Ebben világosan beszél az Együtt, a Párbeszéd, világosan beszélünk mi: a szocialistáknak kell megemészteniük a kihívást, hogy bizony le kell ülni a 106-ról tárgyalni, és inkább holnap, mint holnapután” – mondta Gyurcsány.

Műsorvezetői kérdésre azt felelte, a négyes körben két jelölt van, Botka László és Karácsony Gergely, de Karácsony Szegeden azt mondta, hogy nem lesz Botka riválisa, tehát ha összejön a megállapodás, Gyurcsány „attól tart”, hogy vissza fog lépni Karácsony. Botka Lászlónak azt kívánta, hogy mutassa meg azt a képességét, hogy integrálni is tud, ugyanakkor hogy Botka mit gondol róla, nem izgatja, megfelelni sem akar neki, csak a saját lelkiismeretének, pártjának, hazájának – „aztán ha valaki akar velem együttműködni, az együttműködik, aki nem, az meg nem”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!