2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Gyurcsány hosszú idő után újra felszólalt

2016. április 26., kedd 19:32, frissítve: kedd 19:38

Az egészségügy helyzetéről kezdődött vitanap a parlamentben a Jobbik kezdeményezésére. A képviselők közül sokan maradtak távol és hagyták el az üléstermet, ahogy véget értek a szavazások.

Az orvosok és az ápolók elvándorlásának egyhamar nem lesz vége – derült ki az emberi erőforrások miniszterének vitaindítójából. Az új fővárosi kórház megépítése pedig kérdésessé vált. „Az egyik oldalon áll egy nagy új, zöldmezős beruházás, a másik oldalon pedig egy három vagy négy területre kiterjedő súlyponti fejlesztés” – mondta Balog Zoltán.

Az egészségügyi államtitkár, miként több elődje, kórházakon spórolna. Ő is több beteget küldene háziorvoshoz, szakrendelőbe, egynapos sebészetre, mert mindhárom olcsóbb, mint ha a beteget kórházban ápolják. Ezért számolná fel a kórházi elfekvőket is. „A kórházban töltött idő, az nem csökkent, hanem nőtt. Ez azért van így, mert Magyarország az egyetlen ország, ahol a krónikus ellátási formát, mint olyat, az egészségügyi ellátórendszer nyújtja és nem a szociális. Egyszerűen nem tehetjük meg azt, hogy most, amikor bővülő forrásokat kapunk a költségvetésből, ezt a forrást elherdáljuk nem egészségügyi célra” – fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár.

A vitanapot a Jobbik kezdeményezte, az ellenzéki párt elnöke szerint a korrupció az egészségügyet is átitatja. „Ugyanolyan fullasztó Magyarországon élni az önök kormányzása alatt is, mint annak idején volt. És ennek nyilvánvalóan meglehetnek az egészségügyi következményei is. Az egészségügyi rendszert ma Magyarországon különféle, hát, nemkívánatos vagy nem feltétlenül normális körülmények tartják fönn vagy biztosítják, ugye, gondoljunk a hálapénzre” – nyilatkozta Vona Gábor.

Gyurcsány Ferenc is úgy látja, hogy a hálapénz megmérgezi az egészségügyet. „Ma az, hogy melyikőnk milyen ellátást kap, azt alapvetően két dolog határozza meg: van-e olyan kapcsolatrendszere, hogy egy telefonnal elér valakit, egy jó nevű orvost, egy jó nevű igazgatót, és átugrik lépcsőket, vagy van-e annyi pénze, hogy megfizeti magának legálisan vagy a most legálissá tett hálapénzzel” – fejtette ki.

A szocialisták elnöke, Tóbiás József arról beszélt, hogy életveszélyes helyzetek alakulnak ki nap mint nap az egészségügyi rendszer kaotikus működése miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!