Gyurcsány felvételi nélkül került be a közgázra + Videó

RÁ, PR, 2012. május 9., szerda 15:40, frissítve: szerda 18:22
Felvételi nélkül került be a Pécsi Egyetem közgazdasági karára Gyurcsány Ferenc. Ezt a volt kormányfő maga árulta el még tíz éve egy lapinterjúban. A cikket most a Heti Válasz találta meg és idézte újra. Gyurcsány akkor azt nyilatkozta, hogy a pártállami rendszer művelődésügyi minisztere, Köpeczi Béla engedélyezte neki, hogy felvételi nélkül kerüljön át a tanárképzőről a közgazdasági egyetemre. Közben a főiskola egyik volt tanára azt állítja, nála soha nem vizsgázott az akkor már KISZ-titkár Gyurcsány.

„Kertészettől kisállattenyésztésen át takarmányozásig sok mindent tanultunk” – bő egy hónapja még így emlékezett Gyurcsány Ferenc a főiskolás éveire. A pécsi tanárképző főiskola nyugdíjas állattenyésztéstan-tanára viszont nem emlékszik az egykori hallgatóra.

Bogáthy András azt nyilatkozta a Hír TV-nek, hogy 1984 előtt a biológia–technika szakos hallgatók nem kerülhették ki őt a pécsi főiskolán. Mint mondta: akkor vizsgáztatnia kellett volna Gyurcsányt: „kellett volna mindjárt másodéves korában általános állattenyésztéstanból, genetikából vizsgázni, aztán utána takarmányozástanból. Harmadévben kisállattenyésztés-tanból… és később pedig nagyállattenyésztés-tanból”.


Gyurcsány elvileg nem államvizsgázhatott volna ezek nélkül a tárgyak nélkül. A volt kormányfőt ekkor már KISZ-titkárrá választották. Gyurcsány a Mozgó Világnak adott 2003-as interjújában beszélt arról is, hogy került át tanári diploma és felvételi nélkül a közgazdasági karra 1984-ben.

Mint fogalmazott: „Úgy terveztem egyébként, hogy közben még más egyetemeket is elvégzek, párhuzamosan akartam járni a műegyetemre, az építészkarra és a közgázra. Jelentkeztem is, csak nem engedtek egyszerre két helyre járni, jó Köpeczi Béla miniszter utasította el a kérvényemet. Végül azt engedte meg, hogy negyedéves főiskolai hallgatóként úgy jelentkezzem a közgázra, mintha már diplomás lennék, hogy másoddiplomásnak számítsak, ne kelljen felvételiznem, pedig a diplomát csak júniusban szereztem meg.”

A szokatlan előmenetel miatt a Hír Televízió kereste a Pécsi Tudományegyetemet is. Az intézmény szóvivője azonban az újabb információkkal kapcsolatban csak annyit mondott, hogy addig nem nyilatkoznak, amíg a Gyurcsány Ferenc plágiumgyanús szakdolgozata miatt felállt vizsgálóbizottság el nem készíti a jelentését.

Plágiumgyanú

Az egykori pécsi KISZ-titkár felsőoktatási tanulmányai az után kerültek a figyelem középpontjába, miután a Hír Televízió Célpont című műsora kiderítette: Gyurcsány első szakdolgozatának címe és bírálata megegyezik korábbi sógorának diplomamunkájával.

Ezt követően Facebook-bejegyzésében Gyurcsány azt állította, 1984-ben azért ezt a témát választotta, mert akkori felesége szüleinek balatonfüredi családi házában sok anyagot talált a környék szőlészetéről és borászatáról. Az exsógor ugyanakkor a Célpontnak már másnap hazugságnak titulálta a volt kormányfő állítását. A Hír TV április 29-én  azt mutatta be: a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat majdnem minden ponton egyezik volt sógoráéval.

Gyurcsány Ferenc múlt hét csütörtökön azt mondta, hamarosan nyilatkozik, miután kiderült: a Pécsi Egyetemen megtalálták volt sógora szakdolgozatát. A volt kormányfő ezt azóta sem kommentálta, pedig korábban azzal védekezett: Rozs Szabolcs értekezését valaki az ő ellopott dolgozata alapján, utólag állította össze.

A pártelnök azt sem cáfolta, hogy KISZ-titkárként felmentést kapott a tanítási gyakorlat alól. A Hír TV Célpont című műsorának a kijelölt pécsi iskola volt igazgatója azt mondta: Gyurcsány nem teljesítette a penzumot.

A Magyar Nemzet a héten a birtokába került dokumentumra hivatkozva azt írta: saját párttársa diplomáztatta le a volt kormányfőt, aki az MSZMP egyik jegyzőkönyvének tanúsága szerint „a mozgalmi munkában megtalálta személyisége kiteljesedésének lehetőségeit”. Klinghammer István akadémikus, az ELTE korábbi rektora az üggyel kapcsolatban úgy reagált: nem elfogadható Gyurcsány Ferenctől az, hogy nem emlékszik a diplomaszerzés részleteire.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés