2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Gyurcsány és az MSZP nélkül, de alakul az új összefogás

2017. július 9., vasárnap 10:02, frissítve: vasárnap 11:12

A Medián felmérése szerint a választók 16%-a voksolna az LMP, az Együtt, a Párbeszéd és a Momentum összefogására. Az új baloldali pólusra a Jobbik választóinak 8%-a is átszavazna. A Momentum csak az LMP-vel állna össze, és a zöldpárt is csak a parlamenti pártokkal elutasító. A baloldali törpepártok csak egy dologban értenek egyet: ha lesz is közös lista, abból a szocialistákat és a Gyurcsány-pártot is kihagynák.

Saját ötletének sikerességét látja a Medián felmérésében az Együtt elnöke. Juhász Péter március óta arról beszél, hogy közös listát állítana az LMP-vel, a Momentummal, a Parbeszéddel és a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal.

A viccpártot ugyan kihagyták a Medián közvélemény-kutatásából, de a 4 másik kispárt összefogása akár még sikeres is lehetne a megkérdezettek szerint. Jelenleg a választók 16%-a szavazna rájuk.

„Van a rendszerben 8-10% olyan szavazó, aki ma nem tud pártot választani, mert nem tudja, hogy kikre lehetne szavazni. Ez az együttműködés pont egy választható, szerethető alternatívát tudna nyújtani a Fidesszel szemben, ezért több lesz a végeredmény, mint 16%” – mondta Juhász.

A Momentum nem közösködik, csak az LMP-vel. Kettejük koalícióját egyébként 14% támogatta a felmérés szerint.

„Mi egy olyan programot szeretnénk bemutatni, amely mentén egy valóban erős, valóban büszke és valóban európai országgá tennénk Magyarországot, most az, hogyha minekünk még arra sem adnak esélyt, hogy megmutassuk magunkat, és hogy mit szeretnénk ezzel az országgal, de már mindenkivel randizgatunk, összejövünk és hasonlók, azzal szerintem rontanánk a választópolgárok esélyét is arra, hogy egy nekik megfelelő pártra tudjanak szavazni. Az LMP-vel ügyek mentén tudnánk együttműködni és jó kapcsolatot ápolunk, mert azt hiszem, hogy ők is egy tiszta párt” – közölte Soproni Tamás alelnök.

A zöldpárt részéről kölcsönös a szimpátia. Az LMP csak a parlamenti pártokkal elutasító.

„A jelenlegi kongresszusi határozatunk szerint a most parlamenti képviselettel rendelkező pártokkal nem fogunk semmilyen szövetségre lépni” – mondta a párt elnökségi tagja, Jancsó Andrea.

A Párbeszéd politikusa szerint a kispártok számára nem a parlamenti küszöb elérése, hanem a kormányváltás lenne a cél.

„Mi az Orbán-rendszernek a leváltásában vagyunk érdekeltek, és a jelenlegi választási törvények között az látszik, hogy ehhez szükség van arra, hogy valamilyen formában együttműködjünk azokkal a rendszerváltó erőkkel, akik erre nyitottak” – mondta V. Naszályi Márta, a kispárt elnökségének tagja.

A Medián felmérése szerint akár a Jobbik szimpatizánsai is átszavaznának a baloldali új pólus pártjaira, ha közösen indulnának.

„Úgy gondoljuk, hogy van egy programunk, van egy olyan csapatunk, amely, amely képes a szavazóbázisát nemcsak megtartani, hanem még a szavazóbázisát és a bizonytalanokat is megszólítani. Sőt még úgy gondolom, hogy más pártok jelenlegi szavazóit is a következő egy évben, mi erre koncentrálunk, erre fókuszálunk, aztán mindenki 2018 áprilisában választ magának pártot, és eldöntheti, hogy melyik program, melyik pártalakulat alkalmas arra, hogy Magyarországot vezesse és leváltsa az Orbán-kormányt” – közölte a párt frakcióvezető-helyettese, Gyöngyösi Márton.

Az új baloldali összefogás pártjai abban egyetértenek: ha lesz is közös lista, abból az MSZP-t és Gyurcsány Ferenc pártját, a Demokratikus Koalíciót kihagynák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!