2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Gyurcsány: Elárult néhány MSZP-s vezető

2016. május 27., péntek 21:00

Nehéz lesz azzal összefogni, aki árulózza a másikat – így reagált a szocialisták elnöke Gyurcsány Ferenc videójára a tíz évvel ezelőtti őszödi beszédről. A Demokratikus Koalíció elnöke ma már nem nyilatkozott a 2006-ban történtekről. Azt pedig 10 éve nem tudni, hogy kik szivárogtatták ki az őszödi beszédet.

Legutóbb a 2014-es választási kampányban volt téma az őszödi beszéd. Akkor a kiszivárogtatásról szóló titkosszolgálati jelentés egy részét is nyilvánosságra hozták. Arról azonban egy évtizede csak találgatni lehet, hogy ki adta át a Fidesznek és végül a sajtónak.

„Elárult néhány MSZP-s vezető. Azt gondolták, ha már legyőzni nem tudtak, akkor egy indulatos, de őszinte beszéd kiszivárogtatásával tönkretehetnek” – így emlékezik most vissza Gyurcsány Ferenc, aki azonban neveket továbbra sem mond.

2011 nyarán sem árulta el a Demokratikus Koalíció elnöke, hogy mely 3 párttársának a nevét írta le az MSZP akkori elnökének. A levelet akkor Mesterházy Attila olvasatlanul megsemmisítette. Rá egy évre jelent meg Debreczeni József könyve a 2006-os eseményekről. A közíró szerint Gyurcsány is azokról írhatott, akiket ő is megnevez, igaz, ő 3 helyett csak két emberről ír, Puch Lászlóról és Szekeres Imréről. Az ő érdekeiket sérthette ugyanis a miniszterelnök.

„Gyurcsány egy olyan politikát hirdetett meg akkor, amelyik radikálisan átalakította volna az államháztartást, a kormányzati szerkezetet. Számos, korábban nagy összegek fölött rendelkező miniszternek a rendelkezésére álló anyagi forrásai megcsappantak volna” – emlékeztetett Debreczeni József, a DK alelnöke.

Lendvai Ildikó ma is kizártnak tartja a szándékos szivárogtatást. „Olyan hülye politikus nincs, aki úgy gondolta volna bármelyik oldalról, akár a pártból, akár Gyurcsány Ferenc környezetéből, hogy ezzel most valami jót lehet elérni. Ez nem így volt. Az én verzióm az, természetesen ez sem bizonyítható, mint semmi, hogy mivel egy fontos beszéd volt, ezt itt-ott, kormányközeli baráti társaságokban lejátszották, és hát az ilyennek mindig az a vége, hogy oda is elkerül” – mondta Lendvai Ildikó volt frakcióvezető.

„Határozottan visszautasítom az árulás vádját” – a szocialisták elnöke arra kérte Gyurcsány Ferencet, hogy vagy álljon elő bizonyítékokkal, vagy ne vádaskodjon. Tóbiás József megjegyezte: nehéz lesz azzal összefogni a választásokon, aki árulózza a másikat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!