2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Gyurcsány egy széles Orbán-ellenes szövetséget hozna létre

2016. október 23., vasárnap 21:55, frissítve: hétfő 20:23

A baloldali ellenzéki pártok és civil szervezetek Blaha Lujza térre meghirdetett rendezvényén sem volt sokkal emelkedettebb hangulat. Itt kormánypárti ellentüntetők borzolták a kedélyeket, de legalább verekedés nem volt. Az ellenzéki összefogás fontosságáról az összes politikus beszélt, Gyurcsány Ferenc szavaiból arra lehet következtetni, hogy egy széles Orbán-ellenes szövetségben gondolkodik. A többi pártvezető azonban a jövő héten kezdődő egyeztetés előtt még óvatosan fogalmazott.

Illés-sláger vezette fel a baloldali pártok Mossuk le a gyalázatot elnevezésű kormányellenes megmozdulását. A pártelnökök közül elsőként az MSZP vezetője lépett a pódiumra, aki párhuzamot vont a Rákosi-diktatúra és az Orbán-kormány között.

„Nem hittük volna, hogy azok, akik ’56 örököseinek vallják magukat, ők azok, akik nap mint nap megsértik és meggyalázzák ’56 eszméit, ők azok ma, akik biztosan mondhatjuk, nem Nagy Imre, hanem sokkal inkább Rákosi Mátyás örökösei” – hangzott el Molnár Gyula beszédében.

Szórványos fütty kísérte a DK elnökének beszédét. Gyurcsány Ferenc ezúttal is az összefogást kérte számon a baloldal vezetőin, majd odaszúrt egyet baloldali kritikusainak is. „Aki kifogást keres, aki elmúlt 8 évezik, aki gyurcsányozik, az Orbánnal van. Én Orbán ellen vagyok, és mi le fogjuk győzni Orbánt, mi új Magyarországot teremtünk, ti meg mi” – így Gyurcsány.

Nemcsak a jelenlegi kormány hatalomvágya és a korrupció tehet arról, hogy ma az ország megosztott, a köztársaság pedig halott, hanem a 2006-os utcai rendőrterror is, amely miatt az akkori kormányt komoly felelősség terheli – fogalmazott a Párbeszéd Magyarországért társelnöke.

„Az ország egyik fele úgy érezte, hogy Orbán Viktor puccsot készül végrehajtani a demokratikus módon választott kormánnyal szemben. A másik fele viszont úgy érezte, hogy a rendőrség nem tudja, és nem is akarja megkülönböztetni egymástól az utcai csőcseléket és a gyülekezési jogukkal élő polgárokat” – jelentette ki Karácsony.

A rendezvényen felszólaló Bokros Lajos, a Modern Magyarország elnöke 500 napos együttműködést kért a pártoktól, a civil szervezetektől és az ellenzéki sajtótól a kormányváltás érdekében. A baloldali pártok jövő héten kezdik meg az egyeztetést a lehetséges 2018-as választási összefogásról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!