Gyurcsány bojkottal döntené még Orbán rendszerét

KaG, 2017. április 20., csütörtök 06:00, frissítve: csütörtök 08:43
„Ha mindenki bojkottálná a választásokat a Jobbiktól a Momentumig, az alkalmas fegyver lehetne arra, hogy kikényszerítsük a rendszer összeomlását” – nyilatkozta a Hír TV Egyenesen című műsorában Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő szerint totális bojkottra lenne szükség, egy részleges bojkott ugyanis felér a politikai öngyilkossággal. A Demokratikus Koalíció vezetője azt mondja, a sikeres kormányváltáshoz a tüntetési hullámra felülve kellene létrehozni egy Orbán Viktorral szembeni átfogó népmozgalmat.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor négy nagy vereséget szenvedett az utóbbi két-három évben: az internetadó elleni tüntetést, a vasárnapi boltbezárás eltörlését, a menekültellenes népszavazást, valamint az olimpiát. A volt kormányfő szerint azonban ezek közül egyik sem gyengítette a saját táborát, sőt még jobban összekovácsolta a balliberális oldal ellen.

Gyurcsány szerint a CEU- és a civilellenes törvény, illetve az azt kiváltó tüntetés ellen a kormányfő most nem tud megbújni a háttérben. „Ez az első olyan, ahol jól láthatóan és jól hallhatóan konzervatív, keresztény, jobboldali értelmiségiek azt mondják, hogy nem ezért szavaztam rád, elég volt.”

A Demokratikus Koalíció elnöke a választások bojkottjára szólítja fel az ellenzéki pártokat. Szerinte ők már azzal elkezdték ezt, hogy kivonultak a parlamentből, és így nem legitimálják a rendszert.

Gyurcsány Ferenc szerint két feltétele van annak, hogy a Fidesz megváltoztassa a jelenleg aránytalan választási törvényt. Az egyik, hogy valamennyi, a miniszterelnökkel szemben álló párt és civil szervezet beálljon a választás bojkottja mögé. A másik, hogy meg kell szervezni a mai tüntetések hullámán egy Orbán Viktorral szembeni népmozgalmat.

„Ez a kettő meghátrálásra kényszerítheti, ha máskor nem, akkor a választások után. Mert az a parlament, amelynek a választásán csak egy párt indult, a Fidesz, és utána százezrek ott vannak, ha kell, hetekig az Országgyűlés épülete előtt, nem tud mást csinálni, mint lemond” – véli a volt miniszterelnök.

Tekintse meg a teljes interjút:

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés