2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gyurcsány bejelentést tett, majd odaszúrt a baloldalnak

2017. szeptember 2., szombat 10:40, frissítve: szombat 10:45

Az ellenzéki összefogást sürgették a pártok a Közös Ország Mozgalom zászlóbontásakor. A kezdeményezés a választási rendszer reformját tűzte ki célul – 9 párt csatlakozott hozzá. Képviselőik október 23-ig a Parlamenttel szemben felépített Agórán dolgozzák ki elképzeléseiket.

Együtt álltak színpadra a baloldali ellenzék vezetői. A Közös Ország Mozgalomhoz csatlakoztak, melynek célja egy új választási rendszer. „Igazságos választási rendszer nélkül nincs igazságos hatalomgyakorlás, igazságos hatalomgyakorlás nélkül nincs igazság sem az egészségügyben, sem az oktatásban, sem semmilyen más részében Magyarországnak” – mondta a Közös Ország Mozgalom alapítója, Gulyás Márton.

A pártok egyetértettek abban, hogy a jelenlegi választási rendszer aránytalan, hiszen a győztes mindent visz elve érvényesül, ráadásul a külföldön élők szavazását is megnehezítik. Az LMP társelnöke szerint a '18-as választás sem lesz tisztességes.

„Úgy megyünk neki egy választásnak, hogy tudjuk, hogy azt már most elcsalják, hiszen akkor, amikor milliárd forintokból kampányol a kormány, milliárd forintokból mossa az agyakat, ezekből a kormánypropaganda-pénzekből lát el lopott pénzből megvásárolt sajtót, akkor nyilvánvalóan nem beszélhetünk tisztességes választásról, hiszen az ellenzéknek jóval jóval kevesebb lehetősége van elmondani, hogy mit tenne az országgal” – mondta Hadházy Ákos.

Több párt az ellenzéki összefogást sürgette. Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy pártja együttműködik a Bokros Lajos vezette Modern Magyarországért Mozgalommal. Majd odaszúrt a többi baloldali pártnak.

„Jó lenne, hogyha azt látnák rajtunk, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének csúfolt nemzeti lerohanás rendszerét mi nem a nemzeti kicsinyesség és önzés rendszerével akarjuk felcserélni, mert hát hogyha most ellenzékben őszintén szólva nem értünk egymással szót, miközben igen nagy távolság nincs közöttünk, hogy a csudába fogjuk megérteni az országnak azt a felét, amely soha nem fog ránk szavazni” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A MSZP elnöke szerint nem a 2014-eshez hasonló összefogásra, hanem értékalapú együttműködésre van szükség. „Botka László megfogalmazta Szegeden a patrióták 10 pontját. Ebben van az, amiben mi kérjük a többieket, kérjük a politikai pártokat, hogyha túl vagyunk ezen a munkán, ami a választási törvény módosítása, akkor beszéljünk az értékekről, beszéljünk arról, hogyan, miképpen lehet Magyarországon leváltani ezt a hatalmat” – így Molnár Gyula.

Az Együtt elnöke kevés esélyt lát a választási reformra, szerinte arra kell készülni, hogy a jelenlegi szabályok mentén váltsák le a Fideszt. „Meggyőződésem, hogy arra kell készülnünk, hogy egy jelölt legyen a fideszes jelölttel szemben, és akkor nemcsak az abszolút többsége állítható meg a parlamentben, hanem megnyerhető a választás már 2018-ban”– hangsúlyozta Juhász Péter.

Az új választási rendszerről a következő hetekben folyamatosan egyeztetnek majd az Alkotmány utcán most megnyílt Agórán. A Közös Ország Mozgalom közösségi terén egész nap fórumokkal, előadásokkal koncertekkel készülnek. Ha október 23-ig nem fogad el igazságosabb rendszert a parlament, a mozgalom engedetlenségi mozgalmat hirdet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!