2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Gyurcsány: Az Elios óta botorkálnak a pécsiek

Hír TV

2018. február 8., csütörtök 20:06, frissítve: csütörtök 21:33

A 4-es metró ügyével ellentétben az Orbán Viktor vejét érintő Elios-botrányban fontosabbnak tartja a nyomozás érdekeit a Miniszterelnökség és a Legfőbb Ügyészség, mint a közérdeket – legalábbis az Index információi szerint erre hivatkozva utasították el az LMP társelnökének közérdekűadat-igénylését. A kormányzati törekvések ellenére azonban egyre több részlet szivárog ki a jelentésből, a 24.hu legutóbb a szekszárdi közvilágítási pályázat részleteit hozta nyilvánosságra. A gyanú szerint az Elios a szervezett bűnözés módszereivel nyerte sorra a közvilágítás-korszerűsítési tendereket.

Ledlámpák világítják az utcákat a tolnai megyeszékhelyen azóta, hogy 748 millió forintért korszerűsítették a közvilágítást. A munkát az Elios Zrt., Tiborcz István korábbi cége végezte el. Nemcsak Szekszárdon, más településeken is ők kapták a főként uniós pénzből finanszírozott megbízást: 2009 és 2014 között harmincöt pályázatot nyertek el, a Csalás Elleni Európai Hivatal ezeknek majdnem felénél szervezett csalás nyomaira bukkant.

A 24.hu megszerezte a teljes OLAF-jelentést, és több részletet is közölt a szekszárdi pályázattal kapcsolatos vizsgálat eredményeiről.

Egy titokban készült 2012-es hangfelvételen Horváth István korábbi szekszárdi polgármester hallható, amint a közvilágítási pályázat kiírása előtt fél évvel a később nyertes cég képviselőjével készül egyeztetni. Az OLAF-jelentés szerint Mancz Ivette, az Elios üzletágvezetője nem csak szekszárdi polgármesterrel egyeztetett, hanem részt vett azoknak a pályázatoknak az előkészítésében is, melyeket aztán a vállalat rendre megnyert.

A szekszárdi pályázati kiírásban ráadásul olyan nehezen indokolható előírások szerepeltek, amelyek borítékolták, hogy csak az Elios tud majd elindulni. Például elvárták a pályázótól, hogy az előző két évből legalább 380 millió forintnyi bevételt mutasson fel ledes közvilágítási megrendelésekből, illetve legyen négy olyan hete, amikor minimum kétszáz lámpát telepített. A szűkre szabott feltételek eredményeként a szekszárdi közvilágítás korszerűsítési pályázaton egyetlen induló lett az Elios.

A szekszárdi polgármester azóta államtitkár lett, korábban azt mondta, hogy állnak mindenféle vizsgálat elé. Mindig is törvényesen, Szekszárd város érdekében mentek a fejlesztések, a beruházások, semmiféle törvénysértés nem volt, nincs, és nem is lesz – jelentette ki Horváth István.

A titkos hangfelvételt készítő egykori fideszes szekszárdi képviselő, az LMP jelenlegi társelnöke most Tiborcz-adó néven nyújtott be törvényjavaslatot. Hadházy Ákos ezzel azt szeretné elérni, hogy a várható uniós büntetést ne a magyar adófizetők állják.

Ennek a törvénytervezetnek az a lényege, hogy amennyiben az EU-s támogatásokat valamilyen szabálytalanság, törvénytelenség miatt vissza kell fizetnie a magyar államnak az EU részére, akkor az azért felelős természetes személy, illetve vállalkozás, szervezet vissza kell fizesse a pénzt illeték formájában százszázalékosan a magyar államkasszába – mondta Hadházy Ákos.

A DK minden érintett településen kikéri az adatokat Orbán Viktor vejének megbízásairól, ezután tájékoztatná a lakosságot arról, hogy milyen bűncselekmények mennyivel rövidítették meg őket.

Ilyen még nem volt a legújabb kori magyar történelemben, ez 16-18 milliárd forintot érint. Pécsen is Elios-lámpák vannak, azóta botorkálnak a pécsiek. Nincs más lehetőség, mint Polt Péternek talán először életében az esküjéhez kell hűnek lennie, nem pedig a Fidesz alapszabályához és Orbán Viktorhoz. Mindenesetre a vej, a nemzet veje sok-sok év börtönnel néz szembe – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Bár az Elios-ügy miatt 13 milliárd forintos bírság fenyegeti Magyarországot, a miniszterelnök néhány napja Bécsben újságírói kérdésre még azt hangoztatta, hogy üzleti ügyek nem érdeklik. Veszprémben, a megyei jogú városok szövetségének közgyűlésén már kérdezni sem lehetett tőle, a Terrorelhárítási Központ munkatársai a kisbusz közelébe sem engedték a sajtót.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!