2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gyurcsány: Az elmúlt hat évvel van baja az országnak

2016. február 13., szombat 19:01, frissítve: szombat 19:48

Véget kell vetni az elmúltnyolcévezésnek – üzente Gyurcsány Ferenc a kormányzatnak. A Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta: a pedagógusok az elmúlt hat év kormányzati intézkedései ellen lázadnak. A volt miniszterelnök azt ígérte: kormányváltás esetén tíz év alatt a háromszorosára emelik a béreket az oktatásban és az egészségügyben.

„Orbán Magyarországát naponta három orvos és két nővér hagyja el, több száz háziorvosi állás marad betöltetlenül” – hangzott el a kisfilmben, amelyben összefoglalta kongresszusán a Demokratikus Koalíció, hogy szerintük mi a baj az Orbán-kormánnyal.

A pártelnök a tanárok helyzetére hosszabban kitért. Gyurcsány Ferenc szerint szombaton a Fidesz már nem mutogathat visszafelé, mert az ő kormányzási intézkedései miatt vonultak utcára a pedagógusok. „Lényegében nincs egy olyan követelés sem, amely ne a 2010 utáni változásokkal lenne összefüggésben. Vége az elmúltnyolcévezésnek, drága fideszes barátaim, illene megtanulni a kifejezést, az elmúlt hat évvel van baja ennek az országnak” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Az egykori miniszterelnök tervei szerint tíz év alatt megháromszorozná az egészségügyben és az oktatásban dolgozók bérét. Gyurcsány Ferenc beszédében már az Orbán Viktor utáni időkre készült. „Azt akarják, hogy egy darabka fogaskerék legyünk az orbáni gépezetben, és a végén még hálásak is legyünk azért, ha néha megolajoznak bennünket. Mi nem vagyunk hálásak, miniszterelnök úr. A mi világképünkben mi vagyunk középen, és ön a fogaskerék. Miniszterelnökként kicsikét nagyobb, mint legtöbbünk, de az az igazság, hogy cserélhető motor… hogy is hívják? Cserélhető alkatrész tetszik lenni, és ahogy látom, el is tetszett kopni picikét. Ideje lenne alkatrészt cserélni, fogaskereket cserélni Magyarországnak” – tette hozzá. 

A DK-elnök több népszavazást és közvetlen államfőválasztást is ígért, de a párt programjáról még egyeztetnek másokkal is. „A sokak Magyarországa a DK ajánlata. A sokak Magyarországa egy olyan hely, ahol jó lakni, és ahová jó hazajönni, ma a kevesek Magyarországát éljük. Úgy gondoltuk, hogy mi elkészítünk egy programot, amely egy ajánlat Magyarország polgárainak és természetesen a szövetségeseinknek. Nem végleges anyag, még fog változni” – szögezte le Vadai Ágnes, a DK alelnöke.

A kongresszust követően a DK országjárásba kezd.

Gyurcsány beszédét a Demokratikus Koalíció kongresszusán itt megtekintheti.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!