2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Gyűjtőket nézett terroristának a TEK?

2015. november 25., szerda 19:15, frissítve: péntek 15:06

Világháború-rajongókat nézhetett nemzetközi beágyazottságú szélsőségeseknek a TEK. A Terrorelhárítás Központ hétvégén összesen hat embert állított elő, közül négyet már elengedtek, a bíróság indokolása szerint azért, mert nincs bizonyíték arra, hogy kapcsolatban állnának terrorszervezetekkel. Az a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén is kiderült, hogy a gyanúsítottaknak nincs közük a dzsihadistákhoz.

Kedden hozta nyilvánosságra a Terrorelhárítási Központ, hogy két terrorellenes akcióban hat embert fogtak el. Sorozatlövő fegyvereket és bombákat is találtak náluk. Még aznap azt mondta az ATV-nek Hajdu János, a TEK főigazgatója: nem zárja ki, hogy közük lehet valamelyik nemzetközi terrorszervezethez. A hat gyanúsítottból végül csak ketten kerültek előzetes letartóztatásba.

Szerdán a nemzetbiztonsági bizottságnak tartott beszámolót Hajdu János. A zárt ülés után a bizottság szocialista elnöke úgy nyilatkozott: nincs közük a gyanúsítottaknak a muszlim radikálisokhoz.

„A TEK adott tájékoztatást azokról az elfogott személyekről, akiknél fegyvert, lőszert találtak. A nyomozás érdekeire és a titoktartásra figyelemmel annyit lehet elmondani, hogy nem kötődnek muszlim radikálisokhoz, de ettől függetlenül zavart, radikális, anarchista eszméket valló személyekről van szó. De nem muszlim terroristákról, nem dzsihadistákról és nem az Iszlám Állam magyarországi sejtjéről van szó” – mondta el Molnár Zsolt.

A Fidesz szerint az akcióval a Terrorelhárító Központ azt a feladatot végezte el, amire létrejött. „Akkor is jól döntöttünk, amikor meghoztuk azokat a parlamenti és kormányzati döntéseket, amivel megvédtük az országot” – fogalmazott Németh Szilárd, a bizottság alelnöke.

A jobbikos Mirkóczki Ádám azt mondta: komoly bűncselekményt akadályoztak meg a hatóságok, de részleteket a politikusoknak sem árult el a főigazgató.   

„Nagyon sok dokumentum előkerült az akció során, és jelenleg elemzés alatt áll, tehát erről nagyon finom tájékoztatás zajlott csak, a TEK itt még a bizottság tagjaitól is türelmet kért, mert ez folyamatos feldolgozás alatt van, ugyanakkor itt is valószínűsíthető, hogy volt benne politikai szándék, de bizonyossággal nem jelenthető még ki” – fejtette ki a Jobbik szóvivője.

A DK szerint azonban megdőlt a hősies, nemzetmentő akció teóriája, mert az elkapott gyanúsítottakról végül nem derült ki semmi. A Fővárosi Törvényszék sajtóközleményében az áll, az előzetesben ülő férfi családjával együtt második világháborús relikviákat gyűjt. A kocsijukban talált robbanószereket Veszprém mellett ásták ki fémdetektorokkal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!