2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Gyerekekkel lopatják, mert őket nem lehet felelősségre vonni

2017. január 21., szombat 17:12, frissítve: kedd 12:43

Minél hidegebb van, annál több fát lopnak a hazai erdőkből. A tolvajok gyakran gyerekeket küldenek kivágott tüzelnivalóért, őket ugyanis nem tudják felelősségre vonni. A kár évente milliárdos nagyságrendű.

A Hír TV-nek nyilatkozó bélapátfalvai fiatalember közmunkás, havi 50 ezer forintot keres. Ennyiből nehéz rendesen befűteni. „Délután fűtünk csak, így délután 4-5 óra fele begyújtunk, aztán este 8-ig tüzelünk valamennyit, hogy mégis langyosságban aludjunk, de reggel már megint hideg házban kelünk” – fogalmazott Radics Dávid.

Fa bőven lenne az erdőben, de ha valaki fát lop, és csak egyetlen szállal elkapják, azt három napra lecsukhatják, és még meg is büntethetik.

Tiszabura környékén rendszeresek a falopások, különösen a mostani fagyos hetekben. „Általában késő délután vagy a kora reggeli órákban, de valamikor napközben is lopnak. Mindig az igényektől, szükséglettől függően, meg hogy ki mennyire bízik saját magában, hogy nem fog lebukni” – magyarázta Ágoston Gyula erdészeti szakirányító.

Amíg az interjút készült, megjelent a környéken két gyerek egy babakocsival, amikor meglátták stábunkat, visszafordultak. A polgárőrök később beszéltek velük. Azt mondják, az ilyen esetek gyakoriak errefelé.

„Az van, hogy kivágják a felnőttek a fát, és akkor a gyerekek nappal viszik. Ők nem büntethetők. Ma olvastam egy határozatot, ami megszüntető határozat volt, mert mind a kettő fiatalkorú volt, akik lehet, hogy itt valamelyik fát vágták ki” – mondta Makai Gyula, a Tiszaburai Polgárőrség elnöke.

Az ötezernél kevesebb lelket számláló településeknek a Belügyminisztérium 2011 óta ír ki pályázatot szociális tűzifára, így próbálnak segíteni a mélyszegénységben élőkön.

Csakhogy mélyszegénységben nem csak az ötezernél kevesebb lakosú településeken élnek. A jelek szerint pedig a feketepiacon még egy jó darabig keresik majd az olcsóbb, lopott fát. A fatolvajok egyébként évente milliárdos értékű kárt okoznak a hazai erdőkben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!