2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

„Gyámság alá helyezi a kormány az önkormányzatokat”

2016. június 24., péntek 18:51, frissítve: péntek 21:12

Élesen kritizálták a településvezetők a kormányzati terveket a Magyar Polgármesterek XI. Világtalálkozóján. Szerintük a kabinet gyámság alá helyezi az önkormányzatokat, ebbe a folyamatba illeszkedik az iskolák teljes államosítása, a hulladékszállítás átszervezése, illetve az a terv, hogy a jövőben a településeknek a Magyar Államkincstárnál kell vezetniük a számláikat.

„Gyámság alá van helyezve, és mindent elvesznek tőle.” Dőlt a panasz a településvezetőkből Gödöllőn, a Magyar Polgármesterek XI. Világtalálkozóján, ahol négyszáz magyarországi és határon túli településvezető vitatta meg a helyhatóságok jövőjét.

„Miért kell szembeállítani az önkormányzatot az állammal? Én úgy érzem, hogy most ebben a beszélgetésben nagyon élesen szemben áll, pedig úgy gondolom, hogy a helyben működő állami intézmény a miénk, a mi közösségünknek a büszkesége, hogyha jól működik” – húzta alá a Fidesz országgyűlési képviselője, Répássy Róbert.

A törvényalkotási bizottság alelnöke azonban nem tudta meggyőzni azokat a polgármestereket, akik az önkormányzatiság felszámolásáról beszéltek.

„Gúzsba kötnek bennünket, gyakorlatilag a gazdálkodási lehetőségeink, az önkormányzati autonómia nagymértékben csökken. A kontrollok – nemcsak szakmai kontrollok mondjuk az Állami Számvevőszék részéről, hanem bizonyos jellegű beleszólás az önkormányzati gazdálkodásba a kincstáron keresztül való számlavezetés formájában – egyértelműen jelzik számunkra, hogy itt vége az önkormányzatiságnak” – mondta a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György.

Káosz lesz – mondta egy másik szövetség elnöke a közoktatás és a hulladékszállítás átszervezéséről. „Az nem megy, hogy jogszabály szerint a feladat kötelezően az önkormányzaté, de ez mellett mindent az állam lát el. Ezeket lehet így szabályozni, viszont ez azt jelenti, hogy ebből csak káosz lesz” – így a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő.

Az iskolák fenntartása mellé jövőre már az épületek működtetését is átveszi az állam. Az átszervezés költségeit a gazdagabb településekkel fizetteti meg a kabinet szolidaritási hozzájárulás formájában.

„2,3 milliárdot kívánnak elvonni egy 10 milliárdos költségvetésből, ezzel gyakorlatilag nemcsak az oktatási feladat ellátását lehetetlenítik el Budaörsön, hanem számos más feladatot. Budaörs gyakorlatilag egy fillért nem fog az államtól kapni a kötelező feladatainak az ellátáshoz, sőt elvonnak tőle még további forrásokat, magyarul még büntetik is” – mondta Wittinghoff Tamás, Budaörs vezetője.

A polgármesterek azt mondták, hogy ha a települések megkapták volna azt a kétszázmilliárd forintot, amellyel jövőre emelkedik a közoktatás állami támogatása, akkor helyben hatékonyabban tudták volna felhasználni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!