2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Eltussolják a veszélyes szennyezést?

2015. október 22., csütörtök 14:21, frissítve: csütörtök 18:21

Bizonyíthatóan szennyezik a környéket az Illatos úton hagyott vegyszerek a Greenpeace és az Orbán-kormány volt környezetvédelmi államtitkára szerint is.

„Katasztrofális a helyzet” – az egykori Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepén végzett mérések eredményeire hivatkozva mondta ezt a második Orbán-kormány  környezetvédelmi államtitkára. A talajvízben és a levegőben több a rákkelőt anyag, mint 2011-ben volt – állítja Illés Zoltán, aki szerint a szennyeződés budapestiek tízezreinek veszélyezteti az ivóvizét. A talajcsere és a vízbázis megtisztítása 8-10 milliárd forintba kerülne – tette hozzá a politikus.

„Eltussolni próbálják a dolgot, mint ahogy a kerületi önkormányzat is, a IX. kerületi önkormányzat, ami gyalázat, hiszen a polgármester szakmai háttere elégséges ahhoz, hogy ő pontosan tudja, hogy milyen nagy a baj. A talajszennyezés és a vízszennyezés révén ezek az anyagok migrálnak és eljutnak – a soroksári Duna-ág egy kilométerre van, a csepeli vízkivételi kutak 3-4 kilométerre vannak ettől a helyszíntől –, ez egy évtizedes szennyeződés, évtizedek során sokkal közelebb juthatott a szennyeződés a talajvíz révén a soroksári Duna-ághoz” – fejtette ki Illés Zoltán.

Mért a Greenpeace is, a nemzetközi környezetvédő szervezet munkatársai nem a talajból, hanem a porból vettek mintát a környék 11, véletlenszerűen kiválasztott helyszínén.

„Ugye, a hordók gyakorlatilag szabadon álltak, azokból is a szél szabadon tudta kifújni a vegyi anyagokat, viszont szerencsére nagyon jelentős koncentrációkat nem mértünk, tehát nem gondoljuk, hogy akut veszélyben lenne a lakosság” – mondta el Simon Gergely a szervezet regionális vegyianyag-szakértője.

A 11 mintából 10-ben mutatták ki a DDT-t, amelyet elvileg már a 60-as években betiltottak. A rovarölő szer allergiát, hormonális változásokat okozhat, és gyengíti az immunrendszert. „Növekszik a koraszülések száma, csökken a születő csecsemőknek a súlya, az első éves megbetegedések száma növekszik, ez mindenféle betegséget érinthet, hiszen a védekezési rendszer csökken” – részletezte Darvas Béla a Magyar Ökotoxikológiai Társaság elnöke.

Illés Zoltánhoz hasonlóan a Greenpeace is azonnali kormányzati intézkedést követel. Az Illatos úti telepről az elmúlt hónapokban csak a legveszélyesebbnek ítélt hordókat szállították el, a kármentesítésre a kormány több mint egymilliárd forintot adott.

A kármentesítést végző kormányhivatal közleményben tudatta, hogy eddig másfél millió kilogramm veszélyes hulladékot szállítottak el a telephelyről, a levegő minőségét folyamatosan mérik, de egyetlen szennyezőanyag koncentrációja sem érte el az egészségügyi határértéket.

Illés Zoltán sajtótájékoztatója:

A Greenpeace sajtótájékoztatója:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!